Meny
Ikon utropstecken

Planerat underhåll på kommunens e-tjänster - störningar kan förekomma. Mer information

Upplevelsenäring

Illustrationsbild projekt Upplevelsenäring

Jobbar du inom kulturliv och/eller besöksnäring? Då är projekt Upplevelsenäring - kultur och besöksnäring i samverkan till för dig.

Samverkan mellan kultur och besöksnäring

Privata resor är ofta kulturdrivna – människor åker till en plats för att se och uppleva något. Och när de väl är där vill de bo, äta och shoppa. Trots det, är samarbeten mellan kulturlivet och besöksnäringen inte så vanliga.

Det är något som det 3-åriga svensk-norska projektet Upplevelsenäring - kultur och besöksnäring i samverkan vill ändra på.

Lysekils kommun kommer inom det övergripande projektet arbeta med flera konkreta delprojekt och du som är aktör inom något av områdena är varmt välkommen att vara med. Du behövs för att göra skillnad!

Kontakta oss:
Projektledare Cia Säll: cia.sall@lysekil.se, 0523-61 31 62
Delprojektledare Kajsa Flink: kajsa.flink@lysekil.se, 0523-61 31 65

Aktuellt just nu

Delprojekt

värmande brasa
person målar graffiti

Graffiti-workshops på Brastad Sk8

Maritim konst

Utveckling av Lysekils kulturdagar

Maritim konst

Melllanrum

Värde för boende, besökare och samhälle

Interregprojektet Upplevelsenäring - kultur och besöksnäring i samverkan utgår från att kultur och besöksnäring ofta är aktörer på samma scen och har samma publik. Tillsammans erbjuder de helhetsupplevelser som ger värde till boende, besökare och samhälle, till exempel genom att skapa liv och rörelse i en stad, locka besökare som spenderar pengar på orten och ge fler arbetstillfällen och ökade inkomster till näringsliv och kommun.

Trots det är det i praktiken svårt att skapa hållbara och långsiktiga samarbeten mellan de två områdena. En utmaning är att frågan ofta tycks hamna mellan stolar. Kommunerna och andra offentliga aktörer har oklara roller. Det saknas gemensamma mötesplatser, kompetenser och målbilder. Och det småskaliga, ideellt drivna kulturlivet och besöksnäringen har sällan tillräckligt tydliga kopplingar till varandra.

Projektet ska därför bidra till att samla fältets aktörer i ett gemensamt ekosystem med syftet att fungera systemförändrande. Det innebär bland annat att kultur- och besöksnäringen utvecklar nya system för samverkan, att möjligheterna för hållbar affärsutveckling och paketering ökar och att offentliga parter utvecklar kompetens och tydliga roller för att bättre stödja utvecklingen av upplevelsenäringen. Projektets mål är att öka upplevelsenäringens attraktionskraft, tillväxt och hållbarhet.

Fakta

Projekt: Upplevelsenäring - kultur och besöksnäring i samverkan (inom Interreg Sverige-Norgeprogrammet)
Målgrupp: Aktörer inom kultur- och besöksnäring, samt offentliga och andra aktörer som ingår i systemet för plats- och destinationsutveckling
Projekttid: januari 2023-december 2025
Partners i projektet: Innovatum Science Center, Lysekil Kommun, Trollhättan Stad, Fredrikstad Kommune, Østfold Kunstnersenter och Visit Fredrikstad & Hvaler

Övergripande projekthändelser

Fyrbodal logotyp

Har du frågor eller funderingar?

Du är alltid välkommen att kontakta oss.

Projektledare Cia Säll: cia.sall@lysekil.se, 0523-61 31 62
Delprojektledare Kajsa Flink: kajsa.flink@lysekil.se, 0523-61 31 65