Meny
Ikon utropstecken

Det är för närvarande störningar på vissa av kommunens e-tjänster. Felsökning pågår.

Lysekil på plats i Almedalen

Christel Thuresson, Anne Bergeld Gunnäs och Björn Ekelund på plats i Almedalen.

Energi och innovation står högt på dagordningen när årets Almedalsvecka på Gotland inleds - världens största demokratiska mötesplats för samhällsfrågor. Lysekils kommun finns på plats och deltog i panelsamtal om havsbaserad vindkraft.

Under tisdagen deltog Lysekils och Strömstads kommuner i diskussioner kring den planerade havsbaserade vindkraften i Opinionstältet nere vid hamnen i Visby. I panelen fanns även representanter för Svenska Kraftnät, BASF, Stockholms universitet och Freja Offshore.

Kommunerna har en viktig roll i omställningen

Anne Bergeld Gunnäs, maritim verksamhetsutvecklare i Lysekil, lyfte kommunens roll som möjliggörare.

– Det är 25 000 arbetstillfällen som står på spel och vi i kommunerna måste inse att vi har en mycket viktig roll att spela i den gröna omställningen. Risken att företag väljer att lämna Västsverige eller inte ens ställer frågan om möjligheten till etablering är stor om vi inte kraftfullt visar att vi är beredda att göra allt vi kan i det vi har rådighet över.

Plats fanns också Björn Ekelund, från Kålviks hamn i Strömstad som lyfte hamnens möjligheter att bli platsen där de flytande plattformarna kan byggas och bogseras ut till parken.

– Det finns inte många platser där man har tillgång till det havsdjup som krävs precis intill kajkant. Det har vi på Kålvik i Strömstad. Här finns både ytorna och djupet som krävs.

Tidigare under tisdagen i ett annat tält presenterade bland andra Stig Bertilsson, kommunalråd i Bengtsfors och ledamot i Fyrbodals direktion den nya västsvenska rapporten om hur Västsverige lyfter svensk omställning och konkurrenskraft.

Text och foto: Fyrbodals kommunalförbund