Många delar av socialtjänsten eller annan kommunal personal kommer direkt eller indirekt i kontakt med barn och unga som anhöriga. I alla situationer måste barns och ungas situation uppmärksammas och deras rättigheter, behov av hjälp och stöd tillgodoses. Viktigt att komplettera och uppdatera riktlinjer och rutiner för verksamheten där det tydligt beskrivs vilket ansvar olika professioner har för barn som är anhöriga.
Ett av kommunens fyra övergripande utvecklingsområden är: I Lysekils kommun ökar barn och ungas framtidstro. Under våren 2023 tog Kommunstyrelsens ledningsgrupp beslut att prioritera arbetet med barn som anhöriga i alla förvaltningar.
Förvaltningschefen ansvarar för att:
Verksamhetschefen ansvarar för att:
Lysekils lokala samverkansgrupp (tidigare Närsjukvårdsgruppen) har beslutat att arbetet med målgruppen barn som anhöriga ska prioriteras. Det är barnets upplevelse av påverkan i samband med att de utför vårdande och stödjande uppgifter som räknas. Läs mer om definition av målgrupp.
Som Barnombud (ombud för barnets rättigheter) eller motsvarande funktion ingår det i grunduppdrag att tillse att barnets perspektiv som anhörig uppmärksammas.
Broschyr för vuxna:
Att möta barn som anhöriga (vgregion.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Broschyr till personal inklusive samtyckesblankett:
Barn som anhöriga vuxen (anhorigasriksforbund.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Använda ME-WE-modellen | Nationellt kompetenscentrum anhöriga (anhoriga.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Anhöriggrupper för barn och unga i olika åldrar fysiskt och digitalt.
Observera att vid misstanke om att barn far illa ska alltid en orosanmälan till socialtjänsten göras enligt rutin. Misstanke om barn som far illa - Lysekils kommun Länk till annan webbplats.