Meny
Ikon utropstecken

SMHI utfärdar orange varning under måndagen den 12 februari. Mer information

Brott mot barn och unga

Om du misstänker brott mot barn och unga är det viktigt att du anmäler det till polisen. I Sverige räknas man som barn till den dag man fyller 18 år.

Om du själv blivit utsatt - prata med någon vuxen

Polisen är till för dig och ska hjälpa dig om du eller någon du känner har blivit utsatt för något. Det är alltid okej att berätta även om någon säger att du inte ska.

Du kan ringa till polisen om du vill prata om vad du varit med om. Numret är 114 14. Är det akut så ringer du alltid 112.

Om du själv har blivit utsatt för våld eller övergrepp eller blivit kränkt på annat sätt kan det vara bra att prata med någon vuxen som du litar på. Kanske finns någon på din skola – en lärare, kurator eller skolsköterska. Den personen kan ge råd eller hjälpa till om du inte vet vad du ska göra.

Poliser som är vana att möta barn

Polisens uppgift är att utreda misstanke om brott. Hos polisen finns särskilt utbildade barnförhörsledare som är vana att möta och prata med barn som har blivit utsatta för alla typer av brott.

Få hjälp och stöd

Här finns det mer information till dig om vad som är brottsligt, hur man kan känna sig om man varit med om brott och var man kan få hjälp. Här finns också information om vad som händer om man anmäler något till polisen.

Brott mot barn och unga | Polismyndigheten (polisen.se) Länk till annan webbplats.

Bris - Barnens Rätt i Samhället Länk till annan webbplats.

Gör en orosanmälan

Om du misstänker att ett barn inte har det bra bör du göra en orosanmälan till socialtjänstens mottagningsteam, som du når på 0523- 613490. Du har rätt att vara anonym. Du kan ringa, e-posta eller skriva brev till oss. Det är sedan socialtjänstens uppgift att fatta beslut om det behövs en utredning.

Känner du familjen är det bra om du berättar för dem att du är orolig för barnet och att du tycker att familjen behöver hjälp. Det är bra för familjen att veta vem som gjort anmälan.

Om du är tveksam till att göra en anmälan kan du alltid ringa och rådgöra med socialtjänsten, utan att namnge familjen.

Det finns olika sätt att göra en orosanmälan. Du kan:

Akut hjälp

Om du anser att ett barn är i akut fara bör du anmäla detta till socialtjänstens mottagningsgrupp på telefonnummer 0523-61 34 90

Om din oro uppstår efter kontorstid ring polisen på telefon 112