Meny
Ikon utropstecken

SMHI utfärdar orange varning under måndagen den 12 februari. Mer information

Coworking för attraktiv landsbygd

Projekt Coworking för attraktiv landsbygd vill vidareutveckla Bro Coworking som arena för hållbar landsbygdsutveckling.

Genom projektet sprids medvetenhet och kunskap om vikten av attraktiva och värdegrundsbaserade mötesplatser. Bro Coworking blir en mötesplats för nätverkande, kollektivt lärande och en plats för entreprenöriell utveckling som inspirerar till att pröva nya affärsidéer och hitta nya former för samverkan. Detta kan i sin tur leda till ökad inflyttning, ökad sysselsättning och ökat välbefinnande. Projekt Coworking för attraktiv landsbygd är en fortsättning på det arbetet som gjorts inom förstudien CoBro.

Samverkan

  • Inom ramen för projektet har en överrenskommelse slutits mellan Bro Coworking och Lysekils kommun om möjligheter för kommunens anställda att ibland sitta på coworkingen och arbeta.
  • Bro Coworking kommer att vara med i projekt RORiLand som handlar om mobilitet på landsbygden. Projektägare är Fyrbodals kommunalförbund.

Aktiviteter i projektet

  • Open House
    Avslutande aktivitet i projektet bjöd på open house och trevlig afterwork i slutet av oktober. Mingel med företagare, lokalboende och föreningsaktiva, möjlighet att kika på lokalerna och umgås över mat och dryck stod på agendan.

    Under kvällen fanns även representant från projekt RORiLand på plats och berättade om projektet. RoRiLand handlar om hur kombinerad mobilitet och coworkinghubbar på landsbygden kan påverka till minskad pendling, bidra med hållbara mobilitetsalternativ, samt ge möjlighet till ett enklare livspussel. Det fanns också möjlighet att under kvällen ta en titt på den ideella föreningen Bro Cykelköks gör-det-själv-cykelverkstad i byggnaden bredvid.
  • Återbruk av kläder och textilier
    Bro Coworking bjöd i oktober in till kostnadsfria workshops tillsammans med Ingrid Karlsson i att hantera en symaskin och att laga och sy om kläder. Det bjöds inspiration av Maria Lundin och av de kritpåsar för klättrare hon gör av återbrukat material. Det fanns också möjlighet att byta eller fynda begagnade kläder och friluftsutrustning eller gå en tipspromenad för att testa textilkunskaperna.

    Citat från en av deltagarna:
    "Tusen tack för en fin workshop. Det var kul att laga och sy när det var kunniga personer på plats, jag fick lagat massor! Dessutom var det en trevlig gemenskap att sitta att göra något ihop med andra. Det här gör jag gärna igen!"
  • Äppeldag
    Under äppeldagen i september fanns möjlighet att lära sig mer om att ta vara på alla de äpplen som varje år mognar i våra trädgårdar. Det bjöds på kostnadsfri workshop om mustning, möjlighet att provsmaka olika äppelsorter och ta en titt på plockare, fångare och äppelpressar. Därutöver var Alf Jantén från Munkedals Plantskola på plats och delade med sig av sina kunskaper om äppelträd, plantering, och skötsel.
  • Invigning av Bro Cykelkök
    I augusti var det dags för invigning av cykelköket och kostnadsfri workshop för alla som ville läsa sig grunderna i att på bästa sätt ta hand om och genomföra enklare reparationer på sin cykel.
  • Sommaryoga
    Under veckorna 26–31 anordnades sommaryoga som vid fint väder genomfördes på gräsmattan utanför Villa Bro och annars i skolsalen på Bro Coworking. Yogan var för alla nivåer och ingen föranmälan krävdes.
  • Inspirationskväll om Bro Cykelkök
    Det bjöds på inspiration när Bro Cykelkök informerade om sin nystartade verksamhet i skolsalen på Bro Coworking den 23 april.

    Bro Cykelkök är en ideell förening vars verksamhet som bygger på kollektivt lärande och återbruk. Föreningens ambition är att bidra till hållbarhet i lokalsamhället genom att förlänga livslängden på cyklar och uppmuntra och möjliggöra användandet av cykeln som transportmedel. Vidare vill föreningen bidra till en bra cykelkultur i Lysekils kommun och fungera som en socialt engagerande mötesplats för cykelintresserade i alla åldrar.

    Föredraget hölls av Michal och Lukasz som har hand om cykelköket. De berättade om sina tankar och idéer runt cykelköket och frågade också deltagarna om de ville bli medlemmar. Flera av de som lyssnade anmälde sig genast.
  • Bytesdag på Bro Coworking
    Samma dag arrangerades också en välbesökt bytesdag i skolsalen på Bro Coworking där kläder och fritidsutrustning fick nya ägare.

Varaktighet och finansiering

Projekt Coworking för attraktiv landsbygd genomförs i samverkan mellan Bro Coworking ekonomisk förening och Lysekils kommun och delfinansieras av Leader Bohuskust och gränsbygd genom Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling (landsbygdsfonden).

Projektet pågår 1 april 2022 - 28 feb 2023.

Projekt Coworking för attraktiv landsbygd är en del av Lysekils kommuns hållbarhetsarbete i enlighet med Agenda 2030-målenLänk till annan webbplats. Länk till annan webbplats. och Vision Lysekil 2030 Länk till annan webbplats.:

Vision Lysekil 2030:
”Lysekil är en hållbar och attraktiv kommun året runt som kännetecknas av kreativitet och framtidstro. Lysekil är en självklar mötesplats och ledande inom maritima näringar.”

Har du frågor eller funderingar?

Du är alltid välkommen att kontakta oss.

Kontaktcenter Lysekils kommun
Telefon: 0523-61 30 00
E-post: kommun@lysekil.se