Meny

Dela sidan på sociala medier

Till alla tonårsföräldrar inför skolavslutning

en folkmassa står och lyssnar på barn som sjunger avslutningsmusik framför ett gult äldre hus

Vi vill påminna er om hur viktiga ni är!

Vår- och skolavslutningstider är perioder då många unga testar alkohol för första gången. Majoriteten av er tonårsföräldrar i Lysekils kommun är tydliga gentemot era barn att de inte får dricka alkohol före 18 års ålder. Det tycker vi är bra och vi vill påminna er om hur viktigt det är att Ni fortsätter ha denna inställning.

Alkohol är nämligen fortfarande det vanligaste berusningsmedlet bland unga även om det tyvärr blivit allt vanligare att unga testar narkotika.

Det finns flera anledningar som förälder att ha ett restriktivt förhållningssätt till alkohol gentemot sin tonåring.

Forskning visar att tonåringar som bjuds på eller förses med alkohol av sina föräldrar dricker mer än andra ungdomar även utanför hemmet. Många ungdomar som provar narkotika första gången gör det med alkohol i kroppen och risken att hamna i slagsmål, konflikter eller ha ofrivillig sex ökar.

Satsning mot langning

Lysekils kommun är med i en länsgemensam satsning mot langning av alkohol. Det innebär bland annat att vi vill göra allmänheten, och i synnerhet vårdnadshavare, uppmärksamma på att det langas alkohol till minderåriga. Det vanligaste är att unga får tag på alkohol av äldre kompisar, kompisars syskon eller annan vuxen. Om du får kännedom om langning av alkohol eller förekomst av narkotika ber vi dig tipsa polisen på 114 14. Du kan också gå in på polisens hemsida där det finns möjlighet att skicka in tips digitalt.

Om du som vårdnadshavare är orolig över din tonårings drogvanor kan du vända er till vår rådgivningstelefon tel. 0721-47 46 60 som är öppen måndagar kl. 13-17.

Vi vill också tipsa Er om våra trygghetsvandringar eftersom vi gärna vill bli fler.

Lysekils kommun och Polisen