Meny

Dela sidan på sociala medier

Skolmatsakademin ger diplom till Lysekils kommun

Foto från diplomutdelning.

Irene Willhed och Marie Karlsson på scenen tillsammans med Erik Haag, bland annat känd från TV-programmet "Historieätarna".

Lysekils kommun har fått akademins diplom för långsiktigt engagemang för skolmåltidens utveckling.

Under det senaste decenniet har mycket hänt när det gäller skolmaten. De rivna morötterna har förvandlats till en hel salladsbuffé och ”mattanterna” eller ”bambatanterna” är idag både manlig och kvinnlig skolmåltidspersonal.

Den 31 oktober representerade Irene Willhed, kökschef och Marie Karlsson, skolmåltidsbiträde och vikarieanskaffare på kostenheten, Lysekils kommun vid Skolmatsakademins 10-års jubileum på Göteborgs konserthus och mottog diplomet.

– Lysekils kommun har varit medlemmar i Skolmatsakademin sedan starten 2006 och fått mycket bra tips och idéer, säger Liss-Lotte Svendsen som är kostchef sedan januari 2016.

Inspireras och lära av varandra

Ulrika Brunn är verksamhetsledare för Skolmatsakademin sedan 2014.

– Mat engagerar och kraven som ställs på skolköken blir allt tuffare, efterfrågan på specialanpassad kost ökar och maten ska helst vara ekologisk och närproducerad. Att tillgodose alla krav är en stor utmaning och det är här nätverket Skolmatsakademin fyller en viktig funktion genom att vi kan ta hjälp av varandra.

Om skolmatsakademin

Skolmatsakademin, som i år tioårsjubilerar, är ett nätverk för skolkockar, måltidspersonal, pedagoger, rektorer och skolchefer i Västra Götaland där 51 kommuner, stadsdelar och utbildningsaktörer deltar för att lyfta skolmaten, förbättra miljön och inspirera varandra.