Meny

Dela sidan på sociala medier

Skolårskorten firades med familjefest på Havets Hus

Lennart Olsson knyter band

Under söndagen firades skolårskortens lansering med familjefest på Havets Hus. Årskorten ger alla barn mellan Förskoleklass och klass 9 fri entré till Havets Hus under skolåret 2016/2017.

Maria Jämting, VD på Havets Hus, inledde invigningen av dagen med att hälsa alla välkomna och tacka Lysekils kommun för ett gott samarbete. Hon lämnade sedan över ordet till Lennart Olsson, chef på utbildningsförvaltningen i Lysekils kommun.

- Man kan inte tänka sig Lysekil utan havet och det här samarbetet om skolårskorten fungerar som en sammanknytare mellan människor – med havet som gemensam nämnare. Det är ett enormt integrationsprojekt där människor i olika åldrar och med olika bakgrund får möjlighet att träffas och utbyta erfarenheter. Dessutom tar vi vara på de kunskaper som finns på Havets Hus, sa Lennart Olsson.

Lennart knöt sen ihop två rep som en symbol för samarbetet som nu inletts och de nya kontakter som förväntas knytas med samarbetet som utgångspunkt.


Positivt mottagande

Skolårskorten är framtagna i ett samarbete mellan Havets Hus och ”Projekt Integration 2016” i Lysekils kommun. Integrationssamordnare Sanna Lannesjö har varit med och arbetat fram det konkreta underlaget för samarbetet.

- Det känns oerhört positivt att äntligen få igång samarbetet. Integrationsprojektet ska bland annat skapa och utveckla mötesplatser för alla i kommunen. I och med samarbetet med Havets Hus kan vi nu kombinera en inspirerande mötesplats med lärande om det marina livet, sa Sanna Lannesjö.


Skolårskorten har blivit väl mottagna och flera skolor har redan visat intresse av att ta del av det läroplansanpassade studiematerial som Havets Hus erbjuder i samarbetet. Även många elever har varit positiva till de nya korten.

- Det är så himla kul att vi fått årskorten för nu kan vi gå jättemånga gånger, konstaterade en elev på Mariedalsskolan.

Populära familjeaktiviteter

Barn får ansiktsmålning

Under dagen erbjöd Havets Hus fri entré till de 50 första föräldrarna varje timme och skolbarnen kom in gratis med sina nya skolårskort. Väl inne i akvariet kunde man ta del av Havets Hus ordinarie verksamhet som till exempel klappakvarium och fiskmatning. Dessutom bjöds det denna dag på fika, barnen kunde få ansiktsmålning och Fiskfiluren trollade.

Populära aktiviteter utanför akvariet var hoppborg och minigolf. Svenska Livräddningssällskapet fanns på plats och delade ut informationsmaterial och Tångjohans sportdykarklubb erbjöd prova-på-aktiviteter i vattnet utanför Havets Hus.

- Det var glädjande att se alla besökare under dagen och många uttryckte sin uppskattning för Havets Hus och kommunens satsning, sa Maria Jämting, VD på Havets Hus.