Translate site

Translate

Meny

Ansök eller säg upp plats i barnomsorg

Ansök om plats

Du ansöker om en plats i barnomsorgen genom att logga in i vår digitala tjänst för barnomsorg;

Logga in med ditt personnummer och bank-id. När du loggat in klickar du på det barn ansökan ska gälla för och väljer Ansökan om barnomsorg.

Om du inte har svenskt personnummer gör du istället din ansökan på pappersblankett som finns tillgänlig i kommunhusets reception, kungsgatan 44 alternativt ta kontakt med utbildningsförvaltningen för att få en ansökan skickad via mail.

Det tar ca två veckor att få en fritidshemsplats från det att ansökan inkommit till oss och upp till fyra månader att få en plats i förskola.

Säg upp plats

Vill du säga upp plats för ditt barn på förskola, pedagogisk omsorg eller fritidshemsverksamhet loggar du in i vår digitala tjänst för barnomsorg.

Logga in med ditt personnummer och bank-id. När du är inloggad klickar du på det barn uppsägningen gäller och väljer Avsluta placering.

Uppsägningstiden är 30 dagar. Exempel: En vårdnadshavare som säger upp sin plats den 15 mars får betala avgift till och med den 15 april.

Flytt mellan förskolor

Du kan ansöka om flytt mellan olika förskoleområden för ditt barn. Då skickar du in en ny ansökan om plats i förskola och barnet har kvar sin nuvarande plats tills vi kan erbjuda en plats i det nya området. Men du kan inte ansöka om flytt till en förskola inom det område där ditt barn redan har en plats. Nya regler för ansökan om plats till område istället för tidigare förskola togs i juni 2020 och finns att läsa i sin helhet på sidan Avgifter och regler.

Förskoleområdena är:

Centrala Västra - Badhusbergets förskola, Kronbergets förskola och Färgaregatans förskola
Centrala Östra - Almens förskola, Mariedals förskola och Trötens förskola
Brodalen/Brastad - Kvarnens förskola, Ängens förskola och Domarekens förskola
Lyse - Bergs förskola
Skaftö - Grundsunds förskola

Skolportalen Vklass

I Lysekils kommun använder vi skolportalen Vklass. När du har fått en plats inom förskola eller barnomsorg kan du logga in i skolportalen www.vklass.se med ditt bank-id. Du har ett konto till alla dina barn från förskolan till gymnasiet till dess barnet fyller 18 år.

I Vklass registrerar du som vårdnadshavare till barn i förskola och fritidshem ditt barns schema och anmäler frånvaro vid behov. Här kan du också se nyheter och följa dokumentation för ditt barn.

Tänk på att kontakta förskolan eller fritidshemmet först om du vill göra förändringar i ditt barns schema inom de närmaste dagarna.