Meny

Dela sidan på sociala medier

Vägus vårturné 2019 - Beethoven på utflykt

Ungdomsorkester

Foto: Pontus Johansson

29 januari kommer Vägus, Västra Götalands Ungdomssymfoniker till Brastad Sporthall med programmet "Beethoven på utflykt".

I år åker Vägus, Västra Götalands Ungdomssymfoniker, med Beethoven på utflykt. Titeln syftar till en svår period i Beethovens liv då han vände ryggen till Wien och reste ut på landet i förtvivlan över att hans hörsel blev sämre och sämre. Hörselskadan gjorde honom med tiden helt döv, men hindrade honom inte från att komponera. Första delen av konserten består av korta scener, regisserade av Charlotta Sairio, varvade med musik, som skildrar Beethovens liv och karriär mot bakgrund av den franska revolutionen. Du hör utdrag ur de stora symfonierna och pianokonserterna med Karin Birgersson som solist.

Efter paus parar vi ihop de 80 medlemmarna i Vägus med hundratalet unga sångare. Tillsammans framför de hela Beethovens nia, hans sista fullbordade symfoni. Mest känd är fjärde satsen, som är en tonsättning av Friedrich Schillers dikt Ode an die Freude – Ode till glädjen. När symfonin uruppfördes 1824 hörde inte Beethoven publikens applåder och jubel, han var då helt döv. Solisterna fick honom till slut att vända sig om för att upptäcka den succé som verket hade gjort. Beethovens nionde symfoni banade ny väg för konstmusikens utveckling, och är en av de största symfonierna som någonsin komponerats.

Kvällskonserten är cirka 2 timmar inklusive paus.

Stångenäs AIS  är medarrangörer och kommer sälja kaffe, dricka och fika i pausen.

Plats: Brastad Sporthall, sågvägen 13, 45330 Brastad
Tid:  Den 29 januari, klockan 19.00
Pris: 80 kronor. För barn och unga  upp till 20 år fri entré men biljett behöver bokas.
Biljetter: Biljetter finns att köpa på Lysekils stadsbibliotek, du kan också köpa biljetter via Nortic på webben, använd nedanstående länk. OBS! tisdag 29 januari finns biljetter även på Brastads bibliotek