Translate site

Translate

Meny

Stångehuvud

Foto över Stångehuvud.

Ett naturreservat med speciellt ljus och en välkänd plats för fotografer. Fantastisk havsutsikt från de röda granitklipporna som får sällskap av ett vitt litet fyrhus.

Stångehuvuds röda, runda berghällar som har rikligt med isräfflor, bildades för omkring 920 miljoner år sedan.

Stångehuvud räddades av Calla Curman från stenbrytning då hon successivt köpte upp delar av området. Hon donerade sedan området som gåva till Kungliga Vetenskapsakademien samtidigt som hon instiftade en stiftelse som har hand om skötsel och underhållsinsatser för Stångehuvud.

I hennes gåvobrev framgår det att området ska ”förvaltas och för all framtid såsom ett naturminnesmärke bevaras”. Den 22 mars år 1983 förklarades området som naturreservat.

Välkänt landmärke

Fyrhuset byggdes år 1890 och drevs under de första årtiondena med fotogen. Det sägs att yngre lysekilspojkar fick hjälpa fyrvaktaren att bära fotogendunkar över bergen
ut till fyren. År 1917 bytte man ut fotogendriften till gas. I dag är fyrhuset ur bruk och är ett av Lysekils mest fotograferade landmärken.

Victoria-stigen

På Galleberget ligger ”Victoria-stigen”, som stigen kallas i folkmun. Victoria-stigen är en
tillgänglighetsanpassad utsiktsplats som Lysekils kommun gav i gåva till minne av kronprinsessan Victoria och prins Daniels bröllop den 19 juni 2010.

Sinnen

Syn: Karga röda granitklippor, litet vitt fyrhus och en fantastisk havsutsikt.

Hörsel: Vindens ilande och vågornas brus.

Lukt: Havsdoft.

Känsel: Vinden som piskar mjukt mot ansiktet.

Var ligger Stångehuvud?

Från Södra hamnen i Lysekil till Stångehuvud är det 1,5 kilometer. Parkera vid Pinneviks badplats vid Gullmarsvallen.

Du kan välja mellan att gå längs med Pinneviks badplats, ner mot Stångholmesund mot Stångehuvud, alternativt gå längs Gullmarsvallens granitmur och följa grusvägen mot Stångehuvud.

Alternativt kan du köra från Södra hamnen till Campus Väst i Norra hamnen, köra upp för backen till vänster och där finns en parkeringsplats. Vid parkeringsplatsen finner du
Victoria-stigen som är en asfalterad stig utmed Galleberget som erbjuder en fantastisk utsikt.

Parkering

Parkering finns vid Pinneviks badplats vid Gullmarsvallen. Det finns flera handikapparkeringsplatser. Avgiftsfritt under höst, vinter och vår.

Ett annat alternativ är vid Campus Väst vid Galleberget, där finns elva parkeringsplatser varav en handikapparkeringsplats.

Buss

Det går regelbundet med bussar mellan Södra hamnen och Strandvägen. Det går även regelbunden busstrafik från Södra hamnen till Gamlestan och därifrån tar det 5 minuter att gå till Galleberget.

För busstidtabell, se www.vasttrafik.selänk till annan webbplats

Bra att veta

Det finns närhet till badplats, båthamn, toaletter och kiosk på Pinneviks badplats under
sommartid.

Vid utsiktsplatsen på Galleberget finns handikappanpassat picknickbord.

Information

På Gullmarsvallens granitmur sitter en stor informationstavla om Stångehuvud. Runtom området finner man även olika informationsskyltar om naturreservatet, områdets flora
och fauna samt dess historia.