Translate site

Translate

Meny

Backa hällristningar

Foto över Backa hällristningar.

I Backa hittar du ”Skomakaren” som är en av världens mest kända hällristningar. Inom en sträcka på en kilometer finns över 30 ristningar från främst bronsåldern.

Backa hällristningar är omgiven av en fantastisk vacker miljö. Här finns Europas första dokumenterade hällristning och här finner du bland annat Skomakaren som är en av världens mest kända hällristningar.

Inom en sträcka på en kilometer finns över 30 ristningar, vilka har fått namnet Via Sacra som betyder den heliga vägen. De flesta hällristningar är tillkomna under bronsåldern (1700 f.Kr. - 500 f.Kr.).

Sinnen

Syn: Ett öppet landskap med gärdsgårdar och en vacker björkallé längs vägen. Mängder med olika hällristningar på stora och mindre berghällar.

Hörsel: Fågelkvitter och sus bland träden.

Känsla: Harmoni, en lugn plats.

Var ligger Backa hällristningar?

Från Södra hamnen i Lysekil till Backa hällristningar i Brastad är det 16,9 kilometer. Kör på väg 162 mot Hallinden, sväng sedan höger över järnvägen vid busshållplatsen
”Stångenäsvallen” och håll vänster där vägen delar sig.

På vänster sida finner du sedan två olika parkeringsplatser alldeles vid berghällar med hällristningar (cirka 800 meter mellan platserna).

Parkering

Vid den större platsen med hällristningar finns det plats för 8–10 bilar och vid den mindre platsen med hällristningar finns det plats för cirka 6 bilar.

Buss

Det är bra bussförbindelser från Lysekil till Brastad, där busshållplatsen heter
”Stångenäsvallen”. Från busshållplatsen är det 1,3 kilometer till den lilla
platsen och drygt 800 meter ytterligare till den större platsen.

För busstidtabell se: www.vasttrafik.selänk till annan webbplats.

Bra att veta

Vid den större platsen med hällristningar finns en tillgänglighetsanpassad ramp kombinerad med en trappa för att enkelt komma till berghällen som ligger i sluttande backe.

Högst upp på rampen finns det sittplatser i form av bänkar som omsluter hällristningarna.

Information

Vid de två största platserna finns det informationsskyltar som berättar om platsens historia och om hällristningarnas betydelse.

Informationen finns på både svenska, engelska och tyska.