Translate site

Translate

Meny

Läsa och låna

På biblioteken finns många olika medier att låna hem, vi har bland annat böcker, ljudböcker, tidskrifter och filmer på DVD. Vi har även fritt Wifi.

Gratis att låna

Det kostar ingenting att få lånekort och låna, DVD-filmer och fjärrlån undantagna, på Biblioteken i Lysekils kommun.

Låneregler och avgifter

Ditt lånekort ger dig gratis tillgång till det mesta av vår service. Lånekortet är giltigt på alla kommunbiblioteken i Lysekils kommun. Det är viktigt att följa våra låneregler.

E-böcker

Med ett lånekort från biblioteken i Lysekils kommun kan du låna e-böcker och e-ljudböcker gratis. Förutom lånekort behöver du en PIN-kod, en sådan får du på något av biblioteken i kommunen. E-böcker och e-ljudböcker lånas från en separat sida. På denna sida finns också instruktioner för hur lånen går till. Länk finns nedan. I dagsläget får man låna max två e-böcker per vecka via biblioteken i Lysekils kommun.

Om du vill lyssna på ljudböckerna med appen Biblio måste du välja vilket bibliotek ditt lånekort tillhör. För Biblioteken i Lysekils kommun gäller Lysekils bibliotek.

Inköpsförslag

I vår katalog kan du enkelt göra inköpsförslag om du har önskemål om något du vill att biblioteket ska köpa in.

Fjärrlån

Om den bok du söker inte finns på biblioteken i Lysekils kommun kan vi, med vissa undantag, låna in den från något annat bibliotek.

Fjärrlåneavgiften, som du betalar när du hämtar boken, är 20 kr per bok.

När du beställer ett fjärrlån är det viktigt att du:

  • Anger en sista dag, efter vilken boken inte längre är aktuell; den kan vara reserverad eller utlånad.
  • Meddelar oss snarast om din beställning blir fel.
  • Hämtar boken så snabbt som möjligt sedan du har fått meddelande om att den har kommit; avgiften debiteras även om boken inte hämtas.
  • Återlämnar boken i tid.
  • Kontaktar oss innan lånetiden har gått ut om du vill ha förlängd lånetid, så frågar vi långivande bibliotek; lånetiden bestäms alltid där.

Det kan ta tid att handlägga ett fjärrlån och vi kan därför inte lova att boken kommer till en viss dag. Räkna med att ett fjärrlån tar minst en vecka att få.

När en beställd bok har kommit aviserar vi med post, e-post eller sms. Därför är det viktigt att du alltid informerar biblioteket när du ändrar adress, e-postadress eller mobilnummer.

Fjärrlån på andra språk än svenska

Om du vill låna en bok på andra språk än svenska som inte finns på biblioteken i Lysekils kommun kan vi, i många fall, låna in den från något annat bibliotek.

Dessa lån är avgiftsfria, undantaget är kurslitteratur på andra språk än svenska som har en fjärrlåneavgift på 20 kr per bok.

I övrigt gäller samma regler som vid andra fjärrlån här.

Samkatalog för Sveriges universitets- och högskolebibliotek.

Du kan söka efter böcker i Libris som är en samkatalog för Sveriges universitets- och högskolebibliotek.

Kurslitteratur som e-böcker

En del kurslitteratur finns som e-böcker. De är gratis tillgängliga på Elib via ditt lånekort på Lysekils stadsbibliotek. För att logga in på bibliotekets sida hos Elib behövs ditt lånekortsnummer och tillhörande PIN-kod.