Sedan den 1 januari 2020 är barnkonventionen lag i Sverige. Att barnkonventionen har blivit lag tydliggör det faktum att barn har rättigheter, och att alla som fattar beslut som rör barn ska beakta dessa rättigheter. För att kunna ta fram en långsiktig plan för arbetet med barnkonventionen, och för att kunna stödja kommunala verksamheter i deras barnrättsarbete, har Lysekils kommun under våren 2020 anställt en processtödjare för barnkonventionen.
Barnrättsresan
Processtödjaren har under våren 2020 planerat för ett strukturerat och samordnat arbete med barns rättigheter i kommunen. Utgångspunkten är Barnrättsresan – ett processtöd framtaget av barnombudsmannen.
Barnrättsresan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Ungdomsenkäten LUPP
En av grundartiklarna i barnkonventionen, artikel 12, handlar om barnets rätt att säga hur det vill ha det. Barnets åsikter ska sedan beaktas utifrån barnets ålder och mognad. I kommunen finns en arbetsgrupp som arbetar för att öka ungas inflytande. En del av arbetet i gruppen handlar om att planera inför höstens LUPP-enkät (lokal uppföljning av ungdomspolitiken). LUPP är en enkät som görs vart tredje år och som bidrar till kunskap om ungas situation i kommunen. Beslut som rör unga ska bygga på kunskap om unga!
Ungdomsenkäten LUPP Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
SKR:s kommunala barnrättsnätverk
Lysekil har under våren 2020 gått med i SKRs kommunala barnrättsnätverk, där ytterligare 26 kommuner medverkar. Syftet med nätverket är bland annat att öka implementeringstakten av barns rättigheter, samt att utveckla de medverkande kommunernas arbete med barnkonventionen genom ett meningsfullt erfarenhetsutbyte.
SKR:s kommunala barnrättsnätverk Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.