Meny

Tips och råd för att bli av med grävlingar på tomten

grävling

Grävlingar som tar sig in på tomten kan ställa till med problem. Fastighetsägaren ansvarar för att åtgärda problemet, men kommunen kan bistå med tips och råd.

Grävlingar klassas inte som skadedjur, då de inte orsakar olägenhet för människors hälsa, men de kan innebära problem om de bosätter sig i fastigheter. Grävlingar bedöms inte heller vara en olägenhet i miljöbalkens mening. Det betyder att det är fastighetsägarens ansvar att vidta åtgärder mot grävlingarna om de ställer till problem på fastigheten.

Grävlingen är mycket skygg och attackerar inte människor om den inte blir trängd eller överraskad. Starka dofter såsom rakvatten, oljud och sköljmedel kan dock få grävlingen att frivilligt flytta från tomten.

Om du har problem med grävlingar
Upptäcker du grävling i din trädgård finns det några saker du ska börja med att göra:

  1. Ta bort all fallfrukt från tomten. Grävlingar älskar äpplen och annan fallfrukt.
  2. Säkra soptunnan – använd spännband så att grävlingen inte kan välta omkull den.
  3. Se över komposten så att den är skadedjurssäker.

Se upp för bon under huset. Grävlingen kan orsaka skador på hus genom att den gräver gryt under dem. Här kommer några fler tips på hur du kan bli av med grävling:

  • Skräm bort grävlingen med ultraljud, resonansljud eller andra skrämselanordningar. Det finns olika varianter att välja mellan. Grävlingarna förknippar obehaget med platsen och ger sig av för att hitta ett lugnare ställe att gräva sitt gryt på.
  • Markera revir. Djur markerar ofta revir med urin. Om du sprider urin längs tomtkanten markerar du för grävlingen att reviret är upptaget.
  • Lägg ut blodmjöl på tomten. Grävlingar tycker inte om lukten av blodmjöl.
  • Stöka till. Grävlingar tycker inte om när man stökar till på tomten och flyttar runt saker, de trivs när det är ordning och reda.
  • Försök avskräcka grävlingen genom att exempelvis sätta ut trasbitar indränkta med parfym eller andra mänskliga dofter där den gräver. Lägg trasan i en burk med hål i och kasta in den i grytet. Som de flesta djur som har ett väl utvecklat luktsinne, skyr grävlingar starka främmande lukter.
  • Sätt för ingången och täta husgrunden. Gör detta nattetid när grävlingen är ute.
  • Kontrollera om grävlingen är borta genom att ställa en pinne på lut framför öppningen.


Läs mer om grävlingar

Grävling under huset (naturvardsverket.se)

Grävling - Svenska Jägareförbundet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (jagareforbundet.se)