Meny
Ikon utropstecken

SMHI utfärdar orange varning under måndagen den 12 februari. Mer information

Den 1 december är det Brandvarnardagen

Den 1 december är det Brandvarnardagen då vi uppmanar alla att testa sina brandvarnare inför advent och jul

Skillnaden mellan liv och död

Brandvarnare larmar snabbt så att du kan släcka eller ta dig ut, det kan vara skillnaden mellan liv och död. I Sverige saknar 550 000 hushåll en fungerande brandvarnare, se till så att din fungerar.

Testa brandvarnaren genom att trycka på testknappen, då kontrolleras hela brandvarnarens funktion, inte bara batteriet. Om brandvarnaren inte ger ifrån sig en signal när du trycker på testknappen kan batteriet vara slut. Hjälper inte batteribyte – byt ut brandvarnaren. Behöver du hjälp att komma ihåg att testa dina brandvarnare? Kampanjen Aktiv mot brand har en gratis sms-tjänst som påminner kan påminna dig. Anmäl dig på: https://aktivmotbrand.msb.se/ Länk till annan webbplats.

Bakgrund

Brandvarnardagen är en temadag som infaller den 1 december varje år efter beslut i nordiska ministerrådet. Hela Norden uppmärksammar dagen. Människor runt om i Norden påminns då om att testa brandvarnaren för att veta att den fungerar. Brandskyddsföreningen och MSB uppmärksammar varje år Brandvarnardagen med aktiviteter i kampanjen Aktiv mot brand. Dagen är ofta också start på lokala kampanjer om brandskydd. Kampanjerna har som målsättning att öka antalet fungerande brandvarnare och brandskyddsutrustning samt att få fler privatpersoner att regelbundet testa sin brandvarnare.