Meny
Ikon utropstecken

Det är för närvarande störningar på vissa av kommunens e-tjänster. Felsökning pågår.

Nya invånare i Lysekils kommun

Bild av Robin Teigland, dotter Karoline och hunden Bingo på snipan/fiskebåten som ligger i Norra Hamnen i Lysekil.

Välkommen till västkusten - i Lysekils kommun finns havet alltid nära!

Nyinflyttad nomad

Namn: Robin Teigland, 56

Bakgrund: Från Nashville USA, kom till Sverige 1992 för att jobba i Stockholm, nu professor i strategi och digitalisering på Chalmers tekniska högskola, har 5 barn

Vad var det som lockade dig till Lysekils kommun?

Jag lockades till kommunen eftersom den är ett ”året runt kustsamhälle” som har mycket framtidspotential tack vare havet och dess resurser samt att kommunen redan har flera nyckeldelar till ett välfungerande innovationssystem, t ex Kristinebergs marina forskningsstation, flera innovativa startups, och en kommun och kommunledning som vill utvecklas.

Min partner och jag är medgrundare till Peniche Ocean Watch - ett blå cirkulär ekonomi i Peniche, Portugal, och Peniche och Lysekil är mycket lika varandra.

Ett mål vi har med Peniche Ocean Watch är att bygga broar mellan Portugal och Skandinavien och vi skulle gärna vilja utveckla ett samarbete och teknologiutbyte mellan Peniche och Lysekil.

Har du upptäckt något du inte visste om kommunen innan du kom hit?

Jag hade ingen aning om hur många väletablerade små och medelstora industrier och företag som existerade här. Det är superspännande att lära känna de marina företagen och även lära mer om de andra företag som finns i kommunen. Jag visste inte heller om all stenhuggning som har drivits här eller om Brastads hällristningar, så det har varit spännande att lära mer om kommunens historia.

Har du något smultronställe just nu?

Jag håller på att utforska hela kommunen genom att cykla, springa på land, standup paddla och segla vår snipa i skärgården.

Jag köper också en del begagnade saker från folk överallt till mitt nya hus i Brastad. Det är så otroliga många fina ställen både vid kusten samt inåt landet att jag har svårt att välja.

Vad vill du säga till de som inte hittat hit än?

Jag tycker att livskvalité i Lysekil är svårt att slå. Det finns så mycket här – fantastiskt vacker natur med både stad, landsbygd och hav.

Jättetrevliga och engagerade människor, åretomindustri utöver turismen, relativt låga huspriser och närheten till Göteborg och Oslo.

Det enda som saknas är att den gamla tågbanan som borde konverteras till en cykel- och gångbana och att en hög basketkorg installeras utomhus i Brastad.

Då skulle jag och min familj ha allt!

Vision 2030 Lysekils kommun

Lysekil är en hållbar och attraktiv kommun året runt som kännetecknas av kreativitet och framtidstro. Lysekil är en självklar mötesplats och ledande inom maritima näringar.