I den tredje och sista delen av "Föräldraskolan om narkotika" berättar vi om de vanligaste drogerna och hur man kan se tecknen på drogpåverkan.
I den här tredje och sistsa delen av Föräldraskolan listar vi vanliga droger och vad som kännetecknar användandet.
Vissa känner positiva effekter av att röka cannabis: de känner sig lugnare, somnar lättare, det ger smärtlindring och ångest försvinner. Studier pekar på att det påverkar hjärnan, och särskilt hos ungdomar eftersom deras hjärnor inte är färdigutvecklade.
Hos ungdomar kan användningen märkas genom mindre intresse för skolan. Morgontrött. Konstiga meddelanden till sin telefon/dator. Nya och okända kompisar. Kan inte redovisa vart pengarna tar vägen, konstiga swishbetalningar. Drar sig undan och har hemligheter. Kläder luktar rök/cannabis.
Man blir påverkad väldigt snabbt. Ruset varar i cirka fyra timmar och är intensivast under 15-30 minuter.
Och mindre vanliga: vanföreställningar, hallucinationer, ångestattacker och paranoida tankar.
Under den senaste tiden har Polisen gjort beslag av den röda varianten Tramadol som tillverkas Indien. I några av dessa röda varianter som smugglas till Sverige har man även hittat spår av fentanyl.
Fentanyl är en syntetisk opioid och kan vara hundra gånger starkare än morfin, vilket gör att det lätt kan bli dödliga doser vid användning.
Tramadol missbrukas oftast ihop med andra droger, inte minst cannabis.
En påverkad person kännetecknas av
Vid överdos kan Tramadol slå ut andningen och leda till döden. Det kan också orsaka kramper som gör att man förlorar medvetandet.
Ett annat narkotikaklassat preparat som vi ser allt mer av är Xanor (Alprazolam) - den insmugglade varianten som är rund och ljusblå. Tillgången är god och det finns många som säljer – och än fler som brukar dem. Kostnaden för en tablett ligger runt 10 kr/st.
Xanor är en av de starkare sorterna av bensodiazepiner. Huvudregeln är att snabba och starka preparat ger en snabbare beroendeutveckling än svaga. Detta gör att många snabbt blir beroende av detta preparat.
Det är även vanligt att man missbrukar Xanor ihop med andra droger.
Användning av Xanor kan orsaka
Xanor kan även ge biverkningar av mer allvarlig art som kan kräva medicinsk vård, till exempel andnöd, kramper, svåra hudutslag, gulnad av ögon eller hud, depression, minnessvårigheter, talsvårigheter, förvirring, humörsvängningar, beteendeförändringar, självskadetankar eller självskadebeteende, försämrad balans samt hallucinationer.
Kallas även för: benso, blåbär, fludder, habbar, små blå, pix.
Amfetamin är ett vitt pulver som brukar ha nyanser av gult, rosa eller grått. Amfetaminet som vi brukar hitta är oftast lite kletigt och luktar ganska starkt. Det finns även i tablett/kapsylform. Amfetamin går att sniffa, dricka eller injicera, och ruset kan vara i flera timmar. Amfetamin tillverkas i laboratorium och smugglas till Sverige från olika länder i Europa. Priset för ett gram ligger på 150-400 kronor.
Andra tecken: små ziplockpåsar, avklippta sugrör, spegel med pulver rester, hoprullade sedlar, injektionsverktyg, skedar med pulverrester, kre- ditkort som har blivit naggade i kanterna. Korta telefonsamtal liknande: ”Kan du hjälpa mig?”
Amfetaminet har en starkt uppiggande effekt och många får ökat självförtroende. Andra vanliga effekter/biverkningar är ökad puls, minskad hungerkänsla, snabbare andning, ökad blodtryck, retlighet, misstänksamhet, rastlöshet, ångest, sömnlöshet, delirium, vanföreställningar och psykos.
Brukar kallas för speed, tjack, billigt, skor, uppåttjack, vaket, vitt.
Om du som vårdnadshavare behöver råd och stöd kan du kontakta vårt mottagningsteam på 0721-43 54 90. Det finns alltid någon som svarar vardagar mellan kl. 8:00-16:30.
En del av kommunens förstärkta trygghetsarbete
Föräldraskolan om narkotika har tagits fram inom Polisen och Lysekils kommun sprider informationen som en del i det förstärkta trygghetsarbetet.
Kommunens förstärkta trygghetsarbete påbörjades under våren 2020. Detta efter en eskalerande oro i kommunen, som bland annat lett till allvarliga händelser i centrala Lysekil den senaste tiden, har kommunledningen beslutat att intensifiera trygghetsarbetet. Det ska ske genom en gemensam inriktning och prioritering samt ökad samverkan både i den egna organisationen och med andra aktörer såsom polis och civilsamhälle.
Arbetet sker inom ramen för det som är kommunens uppdrag och befogenheter. Ingripanden vid pågående brottslighet är polisens ansvar.