Varje vecka kan du läsa en lägesrapport om det förstärkta trygghetsarbetet i Lysekils kommun.
Som en del i det intensifierade trygghetsarbetet kommer vi berätta om det förebyggande arbetet, vilka funktioner som har varit närvarande på allmänna platser i kommunen samt den gångna veckans händelser och åtgärder.
Under tisdagsförmiddagen träffades kommunens trygghetsgrupp och kommunpolisen. Kontinuerliga avstämningar med Polisen är en del av det löpande arbetet med trygghet. Under mötet hade Polismyndigheten ingen ny information kring händelseförloppet vid den allvarliga händelsen i Norra Hamnen torsdagen den 20 augusti.
Lysekils kommun följer fortsatt brottsutredningen. Har du information som kan vara värdefull för Polisen? Ta då kontakt med dem via www.polisen.se Länk till annan webbplats. eller 114 14.
Sett till de senaste 5 åren bedömer Polisen antalet anmälningar till högst ”normalt” för årstiden. Brottstypen har ändrats något med färre antal anmälda våldsbrott men ett ökat antal anmälda tillgreppsbrott. Antal anmälda skadegörelsebrott ligger på en enligt Polisen normal nivå. Narkotikabrotten har ökat markant. Enligt Polisen beror detta troligen på att en ökad polisiär närvaro har gett en ökad möjlighet att upptäcka och rapportera dessa brott.
Bortsett från den allvarliga händelsen under torsdagen har verksamheten inom fältteamet varit lugn och de rapporterar få avvikande händelser. De har haft mycket kontakt med barn och ungdomar men även kontakt med föräldrar och andra vuxna. Fältteamet upplever att deras närvaro och insatser uppskattas.
Om du observerar händelser som du vill informera den kommunala verksamheten om finns nu trygghetstelefonen aktiverad och är öppen dygnet runt, alla dagar i veckan.
Observera att vid akuta händelser och pågående brott ska du alltid ringa 112!
Trygghetstelefonen nås på telefonnummer 031-334 12 19.
Ytterligare användbara telefonnummer är:
Efter en eskalerande oro i kommunen har kommunledningen beslutat att intensifiera trygghetsarbetet.
Det ska ske genom en gemensam inriktning och prioritering samt ökad samverkan både i den egna organisationen och med andra aktörer såsom polis och civilsamhälle. Du hittar mer information i länkarna nedan.
Kommunen har olika insatser att sätta in för att påverka en uppkommen situation och komplettera polisens insatser. Vårt huvudsakliga uppdrag är långsiktigt förebyggande genom exempelvis väl fungerande skola, socialtjänst och brottsförebyggande arbete.
Fält- och fritidsverksamheten
Fält- och fritidsverksamhetens uppdrag är att finnas i miljöer där ungdomar finns för att skapa relationer med ungdomar. De gör också konkreta insatser tillsammans med skolor, försöker lotsa ungdomar till fritidsgårdarna, kontaktar föräldrar eller gör orosanmälningar till socialtjänsten. Dess närvaro anpassas efter var ungdomarna väntas röra sig.
Under sommarmånaderna arrangeras en mängd olika aktiviteter för barn och ungdomar i Lysekils kommun. Vill du veta mer om detta är du välkommen att kontakta fritidsenheten via kommunens växel på 0523 – 613000.
Socialtjänsten
Socialtjänsten agerar vid orosanmälningar, i första steget genom att bjuda in barn/unga tillsammans med vårdnadshavare till samtal, för att vid behov besluta om eventuell fortsatt kontakt och/eller åtgärder.
Det är viktigt att veta att socialtjänsten i huvudsak bygger på frivilliga insatser. Tvångsåtgärder mot barn och unga kräver starka skäl som beskrivs i lagstiftning och beslutas av rättsinstans. Socialtjänstens olika verksamheter arbetar också förebyggande med föräldrastöd, föräldrautbildningar och samverkan med skola.
Trygghetsvandrarna
Trygghetsvandrarna är en frivillig aktivitet där engagerade vuxna rör sig i de centrala delarna av Lysekil under kvällstid och tidig natt. En trygghetsvandrare är en privatperson som anmält sig till Trygghetsvandrarna för att bidra till ett tryggare samhälle.
Trygghetsvandrarnas uppdrag är att röra sig i de prioriterade områdena med syftet att vara en vuxen förebild och ett medmänskligt stöd, att se och synas, prata med ungdomar och vara en närvarande vuxen. Trygghetsvandrarna vill gärna bli fler så välkommen att vara med!
Fritidsgården Borgen
Borgen finns på Gullmarsborg och har öppet flera kvällar i veckan och arbetar aktivt för att skapa meningsfulla aktiviteter och positiva mötesplatser tillsammans med ungdomarna som besöker fritidsgården.
Vi får i samband med händelser ibland önskemål om att kommunen ska agera på saker som ligger utanför vårt mandat och uppdrag, exempelvis: