- Du är här:
- Startsida
- Organisation, plats och politik
- Nyheter
Draknäste för tredje året i rad på Vuxenutbildningen i Lysekil
.png)
Roland Laurent, Maria Johansson, Richard Andréasson, Ulla Gustavsson och Morgan Ekberg
På måndagen den 16 mars gick det lokala draknästet av stapeln för tredje året i rad. Elever från programmet ekonomi och företagande på Vuxenutbildningen i Lysekil, presenterade sina företagsidéer för erfarna drakar från det lokala näringslivet. Konceptet påminner om TV-programmet Draknästet som går ut på att entreprenörer presenterar sin affärsidé och söker investering inför en grupp investerare och riskkapitalister, som kallas drakar.
Lärorik dag för eleverna på programmet ekonomi och företagande
Draknästet på Vuxenutbildningen i Lysekil ägde rum i aulan på Gullmarsgymnasiet. Det är tredje året i rad som Richard Andréasson, lärare i ekonomi och juridik på Vuxenutbildningen, anordnat tillfället för sina elever att presentera sina fiktiva företagidéer inför erfarna drakar från det lokala näringslivet.
Roland Laurent - tidigare uppdrag i näringslivet såsom försäljningschef i industribolag och f.d. VD både i Sverige och utomlands.
Maria Johansson - samordnare på VUX, utbildad byggnadsingenjör, lärarbakgrund och tidigare tävlat i ridsport.
Ulla Gustavsson - suttit i flertalet styrelser med stort kunnande inom ledarskap.
Morgan Ekberg - f.d. styrelseproffs samt affärsområdeschef Telia.
Roland, Maria och Morgan har ställt upp som drakar tidigare och Ulla Gustavsson är ny för i år. De fick lyssna till fyra grupper som pitchade sina företagsidéer, varav varje grupp bestod av tre eller fyra personer. Eleverna hade fem minuters presentationstid, följt av tid för frågor och feedback från drakarna. Diskussion uppstod om bland annat finansiering, konkurrens, intäkter, målgrupp och marknad.
Viktigt att lyfta det lokala entreprenörskapet
Under terminen har Richard Andréasson väglett sina elever och kommit med värdefulla inspel som att göra något de brinner för och att inte uppfinna hjulet, utan hitta något som redan finns och tillämpa på ett nytt sätt. Tidigare år har eleverna haft mer fokus på fysiska affärsidéer men nu syns en förändring till mer digitalt baserade affärsidéer.
Det känns viktigt att lyfta och kunna påverka det lokala entreprenörskapet, särskilt kvinnligt entreprenörskap, vilket passar bra eftersom majoriteten av eleverna i år är kvinnor. Genom att ge dessa fantastiska idéer en plattform, kan vi inspirera och stödja eleverna i deras utveckling, säger Richard Andréasson

Emilia Klingvall och Terese Svensson, företaget Familjekalendern
Elevernas företagsidéer
Familjekalendern: En planeringskalender för familjer med anpassat innehåll efter ålder och behov där hela familjen kan få information om olika aktiviteter på ett interaktivt och effektivt sätt. Grundarna är Terese Svensson, Emilia Klingvall och Fredrika Andersson.
Box Ohoj: Portabla förvaringsboxar för olika evenemang och marknader, med mera. Tanken är att man skall kunna tillhandahålla förvaring av exempelvis jackor och handväskor på ett säkert sätt även i miljöer där det oftast inte förekommer evenemang.
Res Lätt: Alla resor – En app. Sammankoppling av alla olika appar och bokningstjänster för buss och tåg så man kan samordna sitt resande över flera regioner och få en billig och effektiv resa.
HappyKids: En app där föräldrar kan bjuda in sin omgivning, exempelvis kompisarnas föräldrar, föräldrar till klasskamrater, med mera i syfte att få avlastning i vardagen eller erbjuda avlastning och inbjuda till social samvaro. Kanske har man fått ett extra pass på jobbet och undrar om någon kan ta hand om barnen några timmar eller så har man en plats över i bilen när man skall åka till leklandet och undrar om någon mer vill följa med.