- Du är här:
- Startsida
- Organisation, plats och politik
- Nyheter
Lyckad yrkesdag på Gullmarsskolan 7-9
.png)
Den 25 februari anordnades en yrkesdag för årskurs 8, där eleverna fick möjlighet att bekanta sig med olika yrken inom Lysekils kommun och även träffa representanter från respektive yrke.
Värdefull samverkan mellan skola och arbetsliv
Yrkesdagen genomfördes för första gången i fjol och fungerar som en mötesplats för samverkan mellan skola och arbetsliv, vilket är något som Gullmarsskolan 7-9 arbetar för att utveckla och stärka. Under dagen möter anställda i Lysekils kommun unga personer som kan bli framtida medarbetare, vilket är ett spännande perspektiv, säger Malin Blomqvist som är studie- och yrkesvägledare på Gullmarsskolan 7-9.
Yrkesdagen är från början ett initiativ från kommunens HR-avdelning och ett viktigt samarbete. Syftet med yrkesdagen är att visa eleverna olika yrkesmöjligheter inom kommunal verksamhet inför deras första prao-period i årskurs 8 och alternativa vägar inför kommande gymnasieval. Dessutom vill man långsiktigt etablera Lysekils kommun som en attraktiv arbetsgivare och stödja framtida rekrytering av olika kompetenser.
- Det är viktigt att engagera sig och investera tid i samverkan skola-arbetsliv för kompetensförsörjningen i Lysekil. Under Yrkesdagen gör väldigt många det, vilket är så positivt. Jag är så tacksam över alla som varit med och bidragit i aktiviteter och samtal under dagen. Det här kommer eleverna att komma ihåg, lärorikt och intensivt med många personliga möten, säger Malin Blomqvist, studie- och yrkesvägledare.
Praktiska uppgifter ger eleverna inblick i arbetslivet
Eleverna i årskurs 8 besökte olika klassrum, där de mötte yrkesverksamma som berättade om sina roller. Varje station hade en koppling till relevanta gymnasieprogram, vilket gav eleverna en tydlig bild av möjliga framtida utbildningsvägar. Eleverna fick även möjlighet att praktiskt prova på olika yrken genom inkluderande interaktiva workshops. På bygg- och fastighetsstationerna fick eleverna ge förslag på hur en ny skola skulle kunna byggas och se ut samt testa sina kunskaper i att spika, skruva och identifiera olika verktyg. Det var många bra idéer som kom fram, bland annat färgsättning och skolgårdsmiljö och det är viktigt att få med barn och ungdomars perspektiv i processen, säger Rodrigo Baraona Vargas, planarkitekt.
De övriga stationerna informerade om yrken inom förskola, fritidsenheten, socialt stöd, ekonomi och HR. Eleverna fick reflektera över kommunens olika inköp, pengarna ska räcka till mycket. Vad kostar egentligen pennor till eleverna i grundskolan? Vidare lyftes vilka kvalitér och egenskaper som kan vara bra att ha för respektive yrke som exempelvis analytisk, omhändertagande eller strukturerad.



Studiebesök på Skärgårdshemmet och Skärgårdsköket
Yrkesdagen innehöll också två studiebesök på Skärgårdshemmet och Skärgårdsköket. I köket bjöds det på provsmakning av Nobelgröt och köttbullar och eleverna fick göra ett lukttest med olika kryddor. De fick lära sig om tillagningsköket och utbildningar som leder till yrken som kock och måltidsbiträde. På Skärgårdshemmet mötte eleverna undersköterskor, fysioterapeuter och enhetschefer. De fick prova på att använda en Jeti-tablet, delta i balansövningar och se exempel på utrustning och hjälpmedel som används vid provtagning.
Jag tyckte att det var kul att höra hur man jobbar och bygger framtiden. Några hade roliga aktiviteter så man inte blev trött av att bara sitta och lyssna. Det var intressant och tydligt, och inspirerade till att söka prao, sommarjobb eller framtida jobb , säger Christian Mattsson, elev i årskurs 8.