Elda rätt i din kamin, kakelugn eller spis

En ung flicka värmer sina händer framför en braskamin.

Den här tiden på året är det många som väljer att elda i sin kamin, kakelugn eller spis, vilket så klart är både mysigt och värmande. Utsläppen från vedeldning kan i vissa fall vara skadliga både för människors hälsa och miljön, därför är det viktigt att elda på rätt sätt.

Genom att elda på rätt sätt kan du minska de skadliga utsläppen och samtidigt spara pengar då det går åt mindre ved vid effektiv eldning. Tänk på att många eldstäder endast får användas för trivseleldning - då bör du elda max två gånger per vecka och cirka fyra timmar per tillfälle.

Så eldar du rätt

  • Använd endast torr ved. En tumregel är att veden bör ha legat utomhus under tak i minst ett halvår och gärna ett år.
  • Undvik att använda tidningspapper som tändmedel då det bildas mycket sotflagor och kan förhindra lufttillförseln. Bättre alternativ är block, tändpåsar eller täljspån.

Elda rätt och bidra till en bättre miljö (video från Naturvårdsverket) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tända och underhålla en eld

  1. Stapla veden luftigt. Lägg några större vedträn underst och sedan ett par till som i en fyrkant. De översta vedträna skall vara lite mindre.
  2. Placera tändmedel i toppen av brasan under de översta vedträna. Låt luckan stå lite öppen när du tänt tills elden tagit sig i de översta vedträna.
  3. När flammorna lagt sig och bildat en glödbädd kan du fylla på med två till tre vedträn som du lägger i kors så att de ligger luftigt. Du kan behöva öppna spjället helt för att sedan justera lufttillförseln när elden tagit sig ordentligt.

Hos Naturvårdsverket kan du läsa mer om eldning och hur du kan minska hälsoskadliga utsläpp.
Elda med ved i kamin, spis och ugn Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.