Säsongen för radonmätning är här, och fram till den 30 april är det aktuellt att mäta radonhalten i din bostad. Om det var längesen du gjorde en mätning eller om du genomfört renoveringar rekommenderar Strålskyddsmyndigheten att du genomför en ny mätning.
Radon är en radioaktiv gas som bildas när radium, som förekommer naturligt i berggrund och jordarter, sönderfaller. Radonet kan komma från byggnadsmaterial i väggar eller från hushållsvattnet, men enligt Boverket är det vanligaste att det kommer från marken huset står på.
Radon varken luktar, smakar eller syns, men kan vara skadligt för din hälsa då det följer med inandningsluften in i lungorna. När radonet sedan sönderfaller avges strålning som kan orsaka skador i lungvävnaden, vilket kan leda till lungcancer.
Radonhalten påverkas av boendevanor, ventilationen och eventuella transportvägar för radon, vilket innebär att förutsättningarna kan förändras med tiden.
Det finns inget lagkrav som anger hur ofta radonmätningar ska genomföras, men Strålsäkerhetsmyndigheten rekommenderar att en ny mätning görs om det har gått mer än 10 år sedan den senaste mätningen genomfördes, eller om det har genomförts byggnadsåtgärder som kan påverka radonhalten.
En radonmätning bör genomföras under minst två månader mellan den 1 oktober och den 30 april. Ju längre tid mätningen pågår, desto noggrannare blir resultatet.
Om du har frågor kring radon är du välkommen att höra av dig till Markus Kerttu, miljöhandläggare på miljöenheten i mellersta Bohuslän.
Sveriges geologiska undersökning, SGU, har en karta som visar vilka platser som kan ha högre risk för strålning.