- Du är här:
- Startsida
- Organisation, plats och politik
- Nyheter
Idag startar "En vecka fri från våld"
.png)
Idag startar "En vecka fri från våld", som är ett nationellt initiativ för att uppmärksamma våld i nära relationer. Veckan avslutas med "Orange Day" den 25 november, vilket är FN:s Internationella dag för avskaffandet av våld mot kvinnor.
Både kvinnor och män utsätts för våld i nära relationer, men kvinnor drabbas oftare av upprepat och mer allvarligt våld. Var femte vecka dödas en kvinna i Sverige av en man hon har eller har haft en relation med och var tionde barn tvingas uppleva våld i hemmet.
Organisationerna Unizon och MÄN är initiativtagare till "En vecka fri från våld". Initiativet stöds av Sveriges Kommuner och Regioner, Jämställdhetsmyndigheten och länsstyrelserna.

Lovisa Brinck, social hållbarhetsstrateg och tillförordnad folkhälsostrateg i Lysekils kommun.
Förebyggande insatser
Våld kan förebyggas, men alla måste engagera sig i arbetet med att förändra de normer som rättfärdigar mäns våld.
Världshälsoorganisationen, WHO, har presenterat sju strategier för att förebygga våld mot kvinnor. En av strategierna handlar om att förändra attityder och normer i samhället.
- Vi alla måste vara delaktiga och utmana skadliga maskulinitetsnormer, säger Lovisa Brinck, social hållbarhetsstrateg och tillförordnad folkhälsostrateg på Lysekils kommun.
Agera mot våldet
Att agera mot våldet är en viktig del i arbetet mot våld och kan vara helt avgörande för personen som utsätts. Genom att agera kan du rädda liv.
- Vi måste agera, det är allas angelägenhet att våldet stoppas, säger Lovisa Brinck.
Här kommer några tips på hur du kan agera vid misstanke om våld:
- Titta inte åt andra hållet – tänk inte att ”det är inte min sak att bry mig”. Våld i nära relationer är allas angelägenhet.
- Våga ringa polis eller socialtjänst – det räcker att du har en misstanke. Ring hellre en gång för mycket, än en gång för lite.
- Våga hjälpa, våga bry dig – lita på magkänslan. Att du agerar kan rädda liv!
.png)
Det finns hjälp att få
Är du utsatt för våld, känner du någon som utsätts eller utsätter du någon i din närhet för våld? Det finns hjälp att få, både som våldsutsatt och våldsutövare.
För att komma i kontakt med socialtjänsten i Lysekils kommun kan du ringa kontaktcenter, så hjälper de dig vidare.
Kontaktcenter: 0523-61 30 00
Du kan också kontakta:
Kvinnofridslinjen: 020-50 50 50
Brottsofferjouren: 0200-21 20 19
BRIS: 116 111
Välj att sluta: 020 555 666