Meny

Pilotprojekt för bekämpning av vresros på kommunens stränder.

Grävmaskin som gräver upp vresros på en strand

Har du märkt att en del av våra stränder krymper och blir överväxta av taggiga buskar? Då kan det vara den invasiva arten vresros som bildar ogenomträngliga snår som skuggar ut andra arter. Du kan hjälpa till att minska spridningen.

Lysekils kommun har fått statligt bidrag till ett pilotprojekt där kommunen gräver bort vresros från en strand i Lyse-Berga. Växterna gallras bort från sanden med en gallringsskopa och samlas i högar som kommer att eldas upp av kommunens Naturvårdslag.

Svårbekämpad.

Att få bort vresros kan vara väldigt svårt då nya plantor kommer från rötter eller rotfragment.
Lysekils kommun samarbetar därför kommande år med en lokal stugägarförening i Lyse-Berga för att få bort plantor tills inga nya plantor dyker upp. Med tanke på svårigheten att helt bli av med vresros kommer projektet att följas upp.

Högar med uppgrävd vresros på en strand

Hur kom arten hit

Arten importerades till Europa som prydnadsväxt och för att stabilisera dynmiljöer. Vid introduktion spreds vresrosen lokalt framför allt genom vegetativ förökning (rotskott). Arten fick sedan en sekundär spridning i landskapet där den introducerats, framför allt genom dess frukter (nypon) och frön. Nyponens frön är en populär föda hos många fåglar och kan därför spridas längre distanser. Har du vresros hemma på din tomt, kan du hjälpa oss att bekämpa det för att få tillbaka biologisk mångfald och taggfria stränder. Läs mer om invasiva arter och hur du rapporter fynd av dessa.

Försiktighetsåtgärder vid bekämpning

  • Växten är mycket taggig så skyddsutrustning eller redskap för att undvika stick är nödvändigt
  • Var försiktig så inte rotdelar eller frön sprids vid transport av massor eller växtdelar.
  • Växtavfallet skall slängas i sluten påse i kärlet för brännbara sopor, absolut inte i komposten.
  • Större mängder växtavfall ska transporteras i slutna säckar till återvinningscentralen. Ta reda på vart på din återvinningscentral du ska lägga växtavfall från invasiva arter. Det ska absolut inte slängas bland trädgårdsavfall.
  • Tvätta redskap, skosulor, maskiner, skopor och liknande för att inte riskera att sprida arten vidare. Se till att vattnet vid rengöring inte kan rinna ut någonstans och orsaka nyetableringar av växten.
  • Gör årliga uppföljningar av bekämpning.

Lämna trädgårdsavfall på återvinningscentralen

I Lysekils kommun kan du lämna ditt trädgårdsavfall på någon av RAMBO AB’s återvinningscentraler i Lysekil (Sivik) eller på Skaftö. Packa växtdelarna i väl förslutna säckar och kontakta personalen för hjälp om var det ska slängas. Observera att det vanligtvis är förbjudet att slänga förslutna säckar, men informera personalen om innehållet så går det bra. På Rambos hemsida läser du mer om hur du lämnar invasiva arter. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

LONA logotyp