Meny

Lyckad teknikmässa för Gullmarsskolans niondeklassare

tre ungdomar står på en teknikmässa med ryggen mot kameran och lyssnar på när två personer från ett teknikföretag berättar som sin verksamhet

Under onsdagen kunde Gullmarsskolans niondeklassare träffa lokala företag på Gullmarsgymnasiets teknikmässa, som anordnades tillsammans med Teknikcollege Fyrbodal.

en niondeklassare står framför en skylt där det står "Teknikmässa". Personen har på sig en grön hoodie och ler mot kameran.

Mille Strömblad, som tack vare teknikmässan fått upp ögonen för det industritekniska programmet.

Teknikmässan gick av stapeln för fjärde året, men i år var första gången den anordnades i Kronbergshallen. Det har varit ett fullspäckat schema, och på plats fanns 16 företag och 150 nyfikna elever.

- Vi är otroligt glada och stolta över teknikmässan, och den har varit väldigt uppskattad av både utställare och elever, berättar Tomas Olsson, lärare på det industritekniska programmet.

Mille Strömblad, som går i nian på Gullmarsskolan har inte varit helt säker på vad han vill läsa på gymnasiet, men efter teknikmässan har han fått en tydligare bild av vad han vill göra.

- Efter idag är jag nästan säker på att det blir den industritekniska linjen, säger Mille Strömblad.

en man med grått hår kollar in i kameran. han har en svart tröja på sig med texten "Gullmarsgymnasiet Lysekil"

Tomas Olsson, lärare på Gullmarsskolans industritekniska program.

Flera lokala företag deltog på mässan och berättade om sin verksamhet, i syfte att locka ungdomar till el-, industri- och teknikutbildningar. Gullmarsgymnasiet har ett nära samarbete med utställarna, och chansen att eleverna som väljer tekniska utbildningar får praktik på något av företagen är stor.

Teknikutbildningarna på Gullmarsgymnasiet är en del av Teknikcollege, som är en kvalitetsstämpel som visar att skolan har rätt utrustning och kompetens för att bedriva utbildningarna.

- Teknikcollege är en kvalitetsstämpel som vi är väldigt stolta över att ha på våra utbildningar, säger Tomas Olsson.

Elva elever som går i ettan på industritekniska linjen på Gullmarsgymnasiet står framför kameran och har på sig arbetsbyxor och svarta tjocktröjor som det står "Teknikmässan" på.

Eleverna från industritekniska linjen på Gullmarsgymnasiet som lotsade niondeklassarna runt på mässan.

Teknikmässans upplägg

Under teknikmässan delades niondeklassarna upp i grupper om fyra till fem elever, och varje grupp fick en ledsagare med sig som går i ettan på det industritekniska programmet på Gullmarsgymnasiet.

- Det har varit kul att få gå runt med niorna och prata med alla företag, berättar Jonna Wahlgren som är en av industriettorna som fått lotsa niondeklassarna runt under dagen. Det är nytt upplägg mot hur det var förra året när jag gick i nian, och jag tycker det har blivit jättebra, fortsätter hon.

Elevgrupperna fick prata med varje utställare i sex minuter innan det var dags att gå vidare till nästa. Arrangemanget var välordnat med ett högtalarsystem som ropade ut när det började bli dags att avrunda, och när eleverna skulle rotera.

två klasser som går i nian bygger ihop två lådbilar bredvid varandra

Två klasser från Gullmarsskolan bygger ihop lådbilar till racet.

Hos utställarna fick eleverna testa på allt från att gissa olika produkter som framställs i ett raffinaderi till att se hur fiskprodukter skärs upp. Några av företagen hade med sig olika el- och vattenledningar, och det fanns även robotarmar på plats. Hos några företag kunde eleverna utföra olika test och tävlingar, som att gissa vad olika elprodukter hette och komma ihåg i vilken ordning olika färger dök upp på en skärm.

 

I en del av Kronbergshallen hölls ett lådbilsrace, där eleverna skulle montera en lådbil, frakta ett antal personer en sträcka och sedan montera ner lådbilen igen. Två klasser i taget tävlade mot varandra, och i slutet av dagen korades en vinnare av klasserna som hade snabbast tid.

fyra personer ler. de två i mitten har vunnit priser och håller varsin blombukett och varsitt diplom i händerna. 

Utbildningschef Katarina Levenby, årets handledare Kenny Olausson, årets teknikelev Levin Hansson och kommundirektör Karolina Samuelsson.

Inför teknikmässans avslutning välkomnades kommundirektör Karolina Samuelsson och utbildningschef Katarina Levenby ner på scen av Tiina Hemberg, rektor på Gullmarsskolan 7-9. Karolina Samuelsson höll tal, och sedan var det dags för prisutdelning. Tillsammans fick hon och Katarina Levenby dela ut priser till årets handledare och årets teknikelev, vilket gick till Kenny Olausson på Granitor och Levin Hansson.

Framtiden ser ljus ut

Tomas Olsson ser ljust på teknikmässans framtid.

- Kommande år hoppas vi kunna utöka mässan ännu mer. Vi vill bjuda in niondeklassare från närliggande kommuner som kan lära sig mer om vilka tekniska utbildningar vi på Gullmarsgymnasiet erbjuder.

Tomas Olsson berättar om att de så småningom vill öppna upp mässan för allmänheten, för att visa upp vilka teknikföretag som finns i kommunen. Genom att öppna upp för allmänheten hoppas de även kunna öka intresset för vuxenutbildningen.

- Vårt mål är att fler ska vilja stanna och jobba i Lysekil, och välja att göra det på teknikföretag i kommunen.