När kommunen öppnade dörrarna till salen i Skaftö Folkets hus och samtal om framtidens bostadsområden var det redan en kö med nyfikna besökare. Närmare 150 personer kom för att ta del av den interaktiva utställningen och prata med tjänstepersoner från kommunen, Leva i Lysekil, Lysekilsbostäder och politiker.
Den 9 oktober bjöd Lysekils kommun tillsammans med Leva i Lysekil och Lysekilsbostäder in till samtal om framtidens bostadsområden på Skaftö. Besökarna fick gå igenom tre olika stationer där de bland annat fick berätta hur de ville bo i framtiden och varför, och visa på en karta var nya bostadsområden kunde skapas.
På plats fanns ett tiotal tjänstepersoner från samhällsbyggnadsförvaltningen samt politiker från samhällsbyggnadsnämnden för att svara på frågor och samla in ideér.
- Det här är en ny form av samtal med invånarna som vi kommer att prova under det kommande året, berättar Joakim Harning som är avdelningschef för stadsbyggnadsavdelningen. Lysekils kommun har en ny översiktsplan som sätter ramarna för hur vår fysiska miljö bör användas. Nu är det dags att bli mer konkreta. Därför besöker vi Lysekils fem kommundelar för att fånga in kunskap och idéer om dessa områden. Resultatet från mötena hjälper oss att ta beslut om framtidens byggprojekt.
Besökarna fick ta del av en utställning som var indelad i tre stationer. Den första gav en teoretisk grund och förklarade till exempel vad en översiktsplan är och hur detaljplan, bygglov och fastighetsbildning hänger ihop. Vid nästa station fångades de mjuka värdena in, saker som är viktiga när man bygger bostäder. Här fick besökarna rösta på vilken typ av bostad man ville bo i och vad som skulle finnas nära bostaden. Vid den sista stationen fanns en stor karta på ett bord där det fördes livliga diskussioner.
Jenny Nord är kart- och exploateringschef och var en av tjänstepersonerna på plats i lokalen:
- Det jag tar med mig från dialogmötet i Grundsund var det stora engagemanget som besökarna förmedlade gällande Skaftös utveckling och viljan att Skaftö ska kunna vara en levande plats att bo och vistas på året runt. Jag är väldigt tacksam över att så många skaftöbor tog sig tid att delta på mötet och det blev många bra och informativa samtal under kvällens gång.
- Jag ser oerhört positivt på denna typ av möten och dialoger eftersom det är väldigt värdefullt för oss som jobbar med samhällsutveckling att få inspel från boende och verksamma i området när vi ska planera inför kommunens långsiktiga planering och samhällsutveckling.