- Du är här:
- Startsida
- Organisation, plats och politik
- Nyheter
Årets hållbarhetsdagar bjöd på aktiviteter för många olika målgrupper

Syftet med Lysekils hållbarhetsdagar är att skapa en aktiv dialog kring hållbarhetsfrågor i kommunen där medborgare, företag och föreningar deltar, såväl som kommunens förvaltningar och bolag.
Under årets hållbarhetsdagar hölls en stor variation av aktiviteter riktad till olika målgrupper.
- Kommunen arrangerar alltid några aktiviteter under hållbarhetsdagarna, men det är öppet för alla som vill bidra. I år var det extra kul att gymnasieelever var med och hade en utställning, säger miljö- och klimatstrateg Linnea.
Samverkan i bostadsbyggandet
Veckan inledes med ett dialog- och kunskapsseminarium om bostadsbyggandet tillsammans med byggherrar, byggföretag, mäklare och fastighetsägare. Syftet var att tillsammans identifiera framgångsfaktorer och fallgropar samt lyfta fram det lokala perspektivet. Förmiddagen innehöll inspel från olika aktörer, arkitektkontor, länsstyrelsen och kommunen om bostadskvalitet, roller och ansvar samt kommunen som exploatör. Den övergripande frågan var: hur samverkar vi i bostadsbyggandet – kommunen, länsstyrelsen och näringslivet?
Våtmarkers betydelse
På tisdagen kom lyssnade flera markägare på föredrag från Skogsstyrelsen, Länsstyrelsen och Orust kommun om våtmarkers betydelse och vilket ekonomiskt stöd som finns tillgängligt för markägare för att genomföra våtmarksprojekt. Det kom många frågor om kartunderlaget som kommunen har tagit fram som visar var det i kommunen skulle ge god effekt att anlägga våtmarker.
- Vi hoppas att underlaget som presenterades leder till att markägare tar den möjlighet som erbjuds att samarbeta med kommunen för att genomföra åtgärder som kan stärka biologiskmångfald, förbättra vattenkvalitén i våra fjordar och minska koldioxidutsläpp, kommenterar miljö- och klimatstrateg Linnea Lämås.

Städmässa
Under onsdagen bjöds närliggande kommuner och allmänheten till Oscars där det hölls en städmässa med fokus på mikroplaster, återanvändning, inspiration och nyfikenhet kring Z-vatten.
Öppet hus på Framsikten
Fredagens öppet hus på Framsikten var också en välbesökt aktivitet där besökare kunde fynda inte bara secondhand kläder och möbler utan också återbrukat byggmaterial. Även Rambo, kommunens ekolog och LEVA var på plats för att lyfta hållbarhetsfrågor.
Havets organismer
På lördagen visade Gymnasieelever som i åk 2 på den marinbiologiska spetsutbildningen i Gullmarsgymnasiet upp tecknade och målade bilder på havets djur och växter på temat ”havsmedvetenhet” i Havets Hus lokaler. Besökare fick även se havets organismer genom förstoringsluppar och prova att teckna och måla själva.

Workshop med alla elever i åk 5
Tidigare under hållbarhetsdagarna hade alla elever i åk 5 bjudits in till en heldag på Havets Hus och på Oscars i Lysekil för att vara med i workshops. Där fick de inspiration kring hur man på olika sätt kan jobba med hållbarhet - hur vi kan äta hållbart, städa hållbart och de fick även reda på de hållbara lösningarna kring planeringen av våra nya bostadsområden som pågår just nu i Lysekils kommun. Eleverna fick delta i en tävling där de räknade på hur mycket den mat som kastas i kommunens skolor kostar per dag och vad man skulle kunna köpa för det istället. Att havet är en stor resurskälla för oss, speciellt med vårt geografiska läge fick eleverna inspiration kring på Havets Hus.
- Jag är så glad för alla aktörer som har ställt upp och visat på hur vi strävar mot hållbarare lösningar på olika sätt, säger Märta Kvarneberg från utbildningsförvaltningen som samordnat dagarna.
Klädbytardag
I 59:an på Kungsgatan höll textilgruppen i samarbete med naturskyddsföreningen och studieförbundet vuxenskolan en klädbytardag där besökare fick förnya sin garderob på ett roligt och miljösmart sätt. För varje plagg som man lämnade in fick man en biljett som man sedan kunde byta in mot ett nytt plagg och det var många plagg som hittade nya ägare under dagen.
- I år har vi haft fler aktiviteter riktade till specifika målgrupper vilket kan ge högre relevans, men vi tror att det är lika viktigt att fortsätta med aktiviteter som riktar sig brett till allmänheten. Vi hoppas också att fler tar möjligheten att arrangera aktiviteter under kommunens hållbarhetsdagar. Det är tillsammans som vi kan inspirera varandra och göra störst skillnad både miljömässigt och socialt men också för att hitta kostnadseffektiva lösningar som beaktar de andra perspektiven, kommenterar miljö- och klimatstrateg Linnea Lämås.