Samverkansdag med fokus på psykisk hälsa

samverkansdag

Lysekils kommun har sedan 2019 årligen, med uppehåll under pandemiåren, genomfört en samverkansdag tillsammans med vårdgivarna som verkar i kommunen. Fokus är arbetet med psykisk hälsa och att skapa en handlingsplan att förbättra den psykiska hälsan i Lysekil.

Syftet med samverkansdagen, som senare fått namnet skavdagen, är att tillsammans bli bättre på att bemöta psykisk ohälsa i samhället och eliminera samverkansskav. Målet är att lysekilsborna ska få bättre vård, omsorg och bemötande. Det utgick från SKRs och statens överenskommelse för psykisk hälsa, som kommunerna fått statsbidrag för att arbeta med.

Årets skavdag

I september genomfördes årets skavdag på Gullmarsstrand med många inbjudna aktörer. Chefer och medarbetare från Lysekils kommun (Arbetslivsförvaltningen, Socialförvaltningen och Utbldningsförvaltningen) samt Närhälsan, Ungas psykiska hälsa, barn- och vuxenpsykiatrin och ungdomsmottagningen, möttes för att prata om hur man kan förbättra arbetet med psykisk ohälsa och minska "skaven" mellan verksamheterna.

I och med att både chefer och medarbetare är med på skavdagen, fångas många av de bekymmer upp som kan uppstå i möten med och samverkan kring de lysekilsbor som har bekymmer med sin psykiska hälsa.
När socialsekreterare, kuratorer, fysioterapeuter, anhörigsamordnare mfl möter lysekilsbor, får de syn på vilka svårigheter och hinder som personerna möter i sin vardag. Därför är det även bra att medarbetarna är med på skavdagen. Cheferna är med för att de har mandat att arbeta för förändring, tillsammans med sina medarbetare.

Skavdagarna har lett till flera förbättringar. Bland annat har det varit startpunkten för:

  • att ta fram ett informationsmaterial kring att stödja barn som är anhöriga till någon med ohälsa
  • att hitta former för samverkan för att minska skolfrånvaro
  • att förbättra arbetet med SIP, samordnad individuell plan

Det har också bidragit till att öka förståelsen för varandras uppdrag, och därmed har medarbetare inom vården och kommunen blivit bättre på att hänvisa patienter, klienter och brukare rätt i samhället.