Lysekil på niondeplats i miljöranking

Tidningen Aktuell hållbarhet genomför varje år en ranking av Sveriges miljöbästa kommuner för att mäta kommunernas ambitioner och aktiviteter inom miljöområdet. I år hamnade Lysekil på nionde plats av 59 i kategorin landsbygdskommuner och på plats 108 sett till alla landets 290 kommuner.

Priset delas ut i fyra kategorier: storstäder och storstadsnära kommuner, mellanstora städer och kommuner nära mellanstor stad, mindre städer och tätorter, samt landsbygdskommuner.

- Frågorna i enkäten ändras lite från år till år vilket gör att man ibland placerar sig bättre och ibland sämre. I år ser vi att arbetet med våra klimatlöften och miljömålsåtgärder gör att vi kan svara på att vi jobbar aktivt inom flera olika områden som efterfrågas, säger kommunens miljö- och klimatstrateg Linnea Lämås.

Kommunernas placering baseras på en enkät med 22 frågor och tre följdfrågor om transport, livsmedel och koldioxidbudgetar. 71 procent av Sveriges kommuner har besvarat enkäten. Resultaten från enkäten kombineras med data från externa källor som Vattenmyndigheten, Avfall Sverige, SCB och SKR.

- I enkäten fick vi också möjligheten att lyfta innovativt hållbarhetsarbete som vi jobbar med i kommunen, berättar kommunens miljö- och klimatstrateg Linnea Lämås.

Projekt som lyftes i enkäten

· GO:LEIF
Projektet har som mål är att bidra till att ställa om fritidsbåtssektorn till eldrift, med Skagerrakregionen som föregångare och att samtidigt stärka och utveckla det regionala näringslivet i sektorn. Inom projektet har LEVA installerat en Supersnabbladdare med två ladduttag dedikerade för båt vid Rosvikstorg. Kommunen har också installerat långsamladdning för fritidsbåtar med egen hamnplats vid tre bryggor, Värbo i Grundsund samt Långevik och Norra hamnen i Lysekil.

· Fyrbodal för framtidens flex
Projektet avser att ta fram kunskap, verktyg och metoder för främjande av flexibilitet inom lokal och delregional samhällsplanering. Detta genom att utveckla och testa modeller, metoder och processer för flexibilitetslösningar i befintlig infrastruktur, verksamhet, industri och bebyggelse.

· Vätgaslagring och industriell symbios
Projektet syftar till att utvärdera framtida scenarion för vätgastillförseln till Preems raffinaderi i Lysekil och presentera möjligheter för framtida raffinaderi med högre grad av elektrifiering. Baserat på det nya energi- och materialströmmar som väntas uppstå görs en symbioskartläggning för att fastställa möjligheterna att tillgodogöra sig restströmmar från elektrolysörer i form av syrgas och värme.

Finalister: landsbygdskommuner

Kommunerna listas i bokstavsordning. Förstapriset gick till Simrishamn.

  • Arvika
  • Båstad
  • Jokkmokk
  • Lycksele
  • Lysekil
  • Simrishamn
  • Söderhamn
  • Tranås
  • Vetlanda
  • Vilhelmina