Kan du klara dig en vecka utan samhällets hjälp? Den 22-29 september pågår beredskapsveckan, en del av arbetet med att stärka Sveriges krisberedskap och totalförsvar. Vi besöker tre av kommunens trygghetspunkter, syftet är att få fler privatpersoner att ha en hemberedskap.
Under veckan arrangerar Lysekils kommun aktiviteter på tre av våra trygghetspunkter för att öka kunskapen om hur du kan förbereda dig för en kris i samhället. En trygghetspunkt är en plats dit du kan gå för att få värme, vatten, information, möjlighet att larma 112, besöka toalett, ladda din mobiltelefon, få enklare sjukvård eller stöd.
- Kommunens säkerhetsstrateg Erik Löfvendahl föreläser om hemberedskap och berättar om vad du kan få hjälp med på en trygghetspunkt.
- Du får tips på vad du bör ha hemma vid en kris.
- Lottakåren och frivilliga resursgruppen (FRG) berättar om sina verksamheter.
- De första 200 besökarna får en fin vattenflaska som man kan fylla från Levas nödvattentank.
- Lunchföreläsning om hemberedskap kl. 12-12.30 av kommunens säkerhetsstrateg Erik Löfvendahl.
- I entrén finns kommunens beredskapsstrateg och räddningstjänsten på plats för att berätta om deras arbete och vad du kan få hjälp med på en trygghetspunkt.
- Du får tips på vad du bör ha hemma vid en kris.
- De första 200 deltagarna får en fin vattenflaska.
- Skaftö Öråd bjuder in till "Skaftö redo" i Skaftö folkets hus med temat ”Hur gör vi oss redo om krisen skulle drabba ön?”. På plats finns också räddningstjänsten och Lysekils kommun. Kl. 14 håller kommunens säkerhetsstrateg Erik Löfvendahl tillsammans med räddningstjänsten föreläsningen ”När krisen drabbar ön”. Du kan också titta på brandbilen, måla med ”Flammy”, lära dig mer om brandsäkerhet i hemmet, om hjärt-lungräddning och fika i cafeét.
- Trygghetspunkten i Bottnahallen är öppen. FRG finns på plats för att berätta om deras arbete och vad du kan få hjälp med på en trygghetspunkt. De första 200 besökarna får en fin vattenflaska som man kan fylla från Levas nödvattentank.