En planerad uppgradering av kommunens IT-miljö pågår vilket medför driftstörningar på telefoni och vissa e-tjänster. Läs mer.
I Lysekils kommun sker stora satsningar för att elektrifiera transporter. Det märks inte minst genom installation av ett flertal laddpunkter både för landbaserad och havsbaserad transport.
- Det är jättekul att se att det finns en snabb utbyggnadstakt av laddinfrastruktur i kommunen för både bil och båt, säger miljö- och klimatstrateg Linnea Lämås.
När det gäller laddning för personbilar har kommunen tillsammans med Leva i Lysekil framför allt fokuserat på att bygga ut laddinfrastruktur vid kommunala byggnader där det kommer komma lagkrav på laddinfrastruktur. Lagkravet gäller för alla uppvärmda byggnader som inte är bostadshus och som har fler än 20 parkeringsplatser i byggnaden eller på tomten och innebär ett krav på att det ska finnas minst en laddningspunkt för elfordon. Man har även installerat de första snabbladdarna i kommunen, vilka ses som en viktig pusselbit i laddinfrastrukturen.
- Om det finns en snabbladdare i området förenklar det för verksamheter i kommunen med bilbehov att ställa om till en fossilfri fordonsflotta, säger Linnea. Det blir också möjligt för de med hemmaladdare i närheten att snabbt ladda ifall ett mera akut laddbehov uppkommer. Det kan också göra att fler besökare med elbil kan våga komma hit på en avstickare och snabbt klara av laddningen för att ta sig vidare.
Med stöd av klimatklivet har 32 publika laddpunkter byggts i kommunen under 2023-2024 i samarbete mellan kommunen och det kommunala bolaget Leva i Lysekil. En snabbladdare är också byggd i samarbete med stora COOP. Klimatklivet är ett investeringsstöd som kan sökas till fysiska investeringar som minskar utsläppen av koldioxid och andra växthusgaser och delfinansieras av EU-medel.
Nya laddpunkter 2023 (maximal laddeffekt 11kW)
• Havets hus - 5 ladduttag
• Mariedalssskolan – 5 ladduttag
• Brastads sporthall – 5 ladduttag
Nya laddpunkter 2024
• Bottnavägen – 5 ladduttag
• Rosvikstorg – supersnabbladdare två ladduttag
• Stora COOP - supersnabbladdningsstation med fyra ladduttag för bil och längre fordon som tex lastbilar, buss etc.
• Fridhem – semi-publik laddstation i sammabete med Lysekilsbostäder med fyra ladduttag för bil
Leva i Lysekil AB har under 2024 även installerat en supersnabbladdare med två ladduttag dedikerade för båt vid Rosvikstorg. Projektet är delfinansierat av Fyrbodal och Interreg, Satsningen är en del i att skapa laddinfrastruktur för båt på sträckan Göteborg – Oslo, men möjliggör även för marina verksamheter inom kommunen som vill ligga i framkant inom hållbarhet att ställa om till eldrift.
Långsamladdning finns tillgänglig sedan sommaren 2024 för fritidsbåtar med egen hamnplats vid tre bryggor, Värbo i Grundsund samt Långevik och Norra hamnen i Lysekil. Där kan alla med fast plats ladda och betala genom ett enkelt betalsystem.
Utöver laddstolpar som bidrar till elektrifiering av personbilar och fritidsbåtar så sker även elektrifiering av färjorna i kommunen. Färjeleden mellan Södra hamnen i Lysekil, Fiskebäckskil och Kristineberg trafikeras av Västtrafiks personfärja. Under 2024 har Västtrafik bytt ut den gamla dieseldrivna färjan mot Elise, en ren elfärja.
Färjeleden mellan skår i Uddevalla kommun och Finnsbo i Lysekils kommun trafikeras av två av Trafikverkets vägfärjor. Det är M/S Neptunus som drivs av diesel och hybridfärjan M/S Tellus. Tellus har varit i drift sedan 2019, men drivs idag uteslutande av diesel. I december 2025 planeras en laddstation vara på plats som gör att färjan till 100% kan drivas på el. Dieselfärjan Neptunus planeras att konverteras till el 2026-2027.