En planerad uppgradering av kommunens IT-miljö pågår vilket medför driftstörningar på telefoni och vissa e-tjänster. Läs mer.
Lysekils kommun gör det möjligt för Stångenäs AIS och Studieförbundet Vuxenskolan Väst att bedriva verksamhet genom idéburet offentligt partnerskap (IOP). Verksamheterna Klubbstugan och Träffpunkten 59:an bidrar till viktiga mötesplatser i kommunen för yngre, äldre och personer med funktionsvariationer.
IOP är ett avtal mellan en eller flera idéburna organisationer och den offentliga sektorn. Det är en modell av partnerskap som kan användas när varken traditionellt föreningsbidrag eller upphandling är lämplig form.
Lysekils kommun har två IOP-avtal som sträcker sig till och med december 2024. Ett med Stångenäs AIS och ett med Studieförbundet Vuxenskolan Väst, som bedriver mötesplatserna, Klubbstugan och Träffpunkten 59:an.
Träffpunkten 59:an har funnits innan de ingick i IOP-avtal med Lysekils kommun och är en mötesplats främst för äldre och personer med funktionsvariationer men alla är välkomna. Träffpunkten 59:an hittar du i centrala Lysekil i en lokal på Kungsgatan 59C. De annordnar även aktiviteter på andra ställen och erbjuder föreläsningar, fika, bingo och utflykter med mera.
-Jag tycker att det är trevligt på 59:an med bra umgänge, föreläsningar, bingo och god hembakad fika, säger Kerstin Mattsson som är en flitig deltagare på 59:an.
Elisabeth Bövik, rådgivare inom stil och färg, föreläser om att hitta sin stil.
Annie Pettersson är grundaren till Träffpunkten 59:an och är projektledare på Studieförbundet Vuxenskolan Väst. Hon driver verksamheten tillsammans med Malou Hellqvist som är verksamhetsutvecklare på SV. Idéen om att starta Träffpunkten 59:an föddes i samband med pandemin, då framför allt många äldre människor blev mer ensamma.
-Folk börjar bli vänner här och knyter nya bekantskaper på neutral mark, säger Malou Hellqvist.
Det är flera andra aköter, föreningar och personer som på olika sätt bidrar till 59:ans verksamhet. Några av dom är kyrkan och Folkets hus samt föreläsare som ofta ställer upp gratis. 59:an är en uppskattad mötesplats som siktar på att bredda sin målgrupp så att alla som känner sig ensamma är välkomna, oavsett ålder och behov. Alla som vill är välkomna och även de som vill hjälpa till och bidra med fika eller annordna aktiviteter.
Gunnel Pettersson hittar sin färg med hjälp av föreläsaren Elisabeth Bövik.
Klubbstugan ligger i SAIS klubblokal och är en öppen fritidsverksamhet för barn i mellanstadiet. Klubbstugan är en mötesplats att umgås på efter skoltid och de erbjuder mellanmål, läxhjälp och uppstyrda aktiviteter. Lokalen har ett bra gångavstånd till Stångenässkolan och ligger vid fotbollsplanen Brastad arena.
-Kommunen gör det möjligt för oss att kunna driva Klubbstugan vilket vi är tacksamma för. Det krävs också ett eget engagemang och en vilja att skapa en plats att hänga på för våra ungdomar, säger Malin Augustsson.
Adam Håkansson och Malin Augustsson bedriver verksamheten tillsammans och är även ledare för SAIS fotbollslag. Därför känner de redan flera av barnen som besöker Klubbstugan och tog hjälp av dom när idéen till mötesplatsen uppkom.
-Vi ville att det skulle finnas en fritidsgård i Brastad och frågade barnen i fotbollslagen om va de trodde om idén och vad de tyckte skulle finnas, säger Malin Augustsson.
Det brukar vara ungefär mellan 20 till 30 barn som besöker klubbdstugan och alla barn som går på mellanstadiet är välkomna, både tjejer och killar. Målet för framtiden är att vidareutveckla ett samarbete med andra aktörer som finns för ungdomar i kommunen och även utöka öppettider.
-Jag tycker om att vara på Klubbstugan för det finns mycket att göra och träffa kompisar, säger mellanstadieelven Ebba Olsson Rämö.