I dag, den 15 juli, är det Tornedalingarnas dag. Det firar vi genom att hissa den tornedalska flaggan, Meänflaku. Tornedalingar är en av Sveriges fem nationella minoriteter och består av tre grupper: tornedalingar, kväner och lantalaiset. Genom högtidsdagen uppmärksammar vi deras historia i Sverige, liksom att deras kulturer och språk är en del av vårt gemensamma kulturarv.
Färgerna på flaggan (gul, vit och blå) är hämtade från Sveriges och Finlands flaggor men symboliserar också den gula solen, de vintervita vidderna och en sommarblå himmel.
Fram till 1809 var Sverige och Finland samma rike. När Finland övertogs av Ryssland splittrades riket mitt i Tornedalen. Människor, ägor och marker hamnade på olika sidor gränsen och familjer splittrades. Tornedalingar på svenska sidan blev en finsktalande minoritet med stark samhörighet till Finland. Långt in på 1800-talet fick skolor stöd för att undervisa i tornedalsfinska (meänkieli) i skolan. Under 1870-talet påbörjades dock en försvenskningsprocess och långt in på 1900-talet bestraffades barn som talade sitt språk, meänkieli.
Idag talas meänkieli i hela Sverige, men framför allt i Gällivare, Haparanda, Pajala, Kiruna och Övertorneå. Meänkieli är ett erkänt nationellt minoritetsspråk, med flera dialektala varianter och språket är under ständig utveckling.
Läs mer om tornedalningar och meänkieli på minoritet.se Länk till annan webbplats., webbplatsen om Sveriges nationella minoriteter och minoritetsspråk.