Meny
Ikon utropstecken

Det är för närvarande störningar på vissa av kommunens e-tjänster. Felsökning pågår.

Avgifterna på offentliga toaletter tas bort under sommaren

Kommunfullmäktige beslutade tidigare i år att ta ut en avgift på alla offentliga toaletter i kommunen. I våras sattes systemet i gång, men har fått kritik från såväl näringsliv som allmänhet.

Betalningen sker idag digitalt genom att scanna en QR-kod vid toaletten. Man kommer då till en betalsida där man väljer att betala med kort eller swish. Det går också bra att få hjälp med förköp på kontaktcenter i kommunhuset och man får då en kod som kan användas flera gånger.

Krångligt system

De offentliga toaletterna i våra hamnområden bekostas idag av hamnenheten. Tanken med de avgiftsbelagda toaletterna var att göra dem självfinansierande så att förvaltningens pengar istället kan användas till underhåll av våra hamnområden.

- Vi har förstått att systemet inte har blivit så bra som vi hoppades, säger Björn Martinsson som är ordförande i samhällsbyggnadsnämnden. Många tycker att det är krångligt och det är svårt att betala med sin smartphone. Det har även fått konsekvenser för verksamheter i närheten av toaletterna då turister och allmänhet vill använda deras toaletter istället.

Pausar betalsystemet

Därför har samhällsbyggnadsnämnden beslutat att se över den nuvarande lösningen och låta toaletterna vara avgiftsfria under sommaren. Betalsystemet pausas därför med start denna vecka.

- Vi tar till oss kritiken och kommer att se över både finansieringsfrågan och den tekniska lösningen, säger Björn Martinsson. Vår ambition är att erbjuda fräscha toaletter till såväl besökare som invånare på ett enkelt sätt, och för att nå dit backar vi ett steg och ser över frågan igen.