Meny
Ikon utropstecken

Det är för närvarande störningar på vissa av kommunens e-tjänster. Felsökning pågår.

Det är lätt att göra allemansrätt

Picknickfilt i gräs

Allemansrätten fungerar om vi alla tar ansvar för att bedöma vad som är lämpligt att göra här och nu. Genom att visa hänsyn till djur, natur, markägare och andra människor i naturen tar vi hand om och värnar allemansrätten. Om vi alla vet hur vi ska agera i naturen, på olika platser och i olika situationer, är det enkelt att göra rätt.

Det här säger allemansrätten att du får göra

  • Du får bada nästan överallt. Låna en brygga eller hitta en strand, som ligger utanför någons tomt. Lämna bryggan om ägaren vill använda den.
  • Du får gå, springa, cykla, rida men var försiktig så att du inte skadar skog eller mark.
  • Du får elda där det finns skyltar som säger att du får det, eller där det är förberett för eldning. Släck elden och glöden helt innan du lämnar.
    Du får inte elda direkt på klippor eller om det råder eldningsförbud
  • Du får tälta på många platser, men inte överallt. Kontrollera först att du får tälta. Om du vill tälta mer än en natt på samma plats, måste du också kontrollera att du får det.
  • Du får övernatta i husbil eller husvagn på en parkeringsyta i direkt anslutning till vägen, under ett dygn, om det inte finns skyltar om andra regler.
  • Du får uträtta dina behov i naturen om det inte finns någon toalett i närheten. Du bör uppsöka en plats där du tror att inte så många kommer att gå. Gräv ner och täck med jord eller en stor sten.
  • Du får ta med din hund i naturen. Men håll den helst i koppel, framför allt under vår och sommar.
  • Du får plocka vilda bär, blommor och svamp, men inte bryta kvistar på levande träd. Tänk på att det finns blommor och andra växter som är fridlysta. Det betyder att man inte får plocka dem.

Tips att ta med sig när man är ute i naturen

Ta med dig en påse som du kan samla skräp och matrester i för att ta med hem eller slänga i en papperskorg.

Var försiktig så att du inte skrämmer eller stör djuren i naturen, speciellt den här årstiden då många djur tar hand om sina ungar.

Eldningsförbud eller torrt i marken? Byt grillkorven mot en macka och elda inte alls.