Meny
Ikon utropstecken

En planerad uppgradering av kommunens IT-miljö pågår vilket medför driftstörningar på telefoni och vissa e-tjänster. Läs mer.

Alla barn och unga har rätt till ett tryggt sommarlov

sex stycken skrattande barn vid en gungställning

Sommarlovet ska vara ett välkommet avbrott i vardagen med ledighet och roliga aktiviteter. Så är det tyvärr inte för alla. Om du misstänker att ett barn inte har det bra bör du göra en orosanmälan till socialtjänstens mottagningsteam eller via e-tjänst orosanmälan. Du har rätt att vara anonym.

För barn och unga som lever med risk att utsättas för hedersrelaterat våld och förtryck kan skolloven vara en period då risken att bli utsatt ökar. Det kan handla om att föras bort från Sverige mot sin vilja för att bli bortgift, könsstympad eller i uppfostringssyfte. För andra kan skollovet innebära isolering på hemmaplan, utan möjlighet att träffa kompisar eller delta i lovaktiviteter.

Höj din uppmärksamhet. Tillsammans kan vi se till att detta inte sker. Det räcker att en enda person bryr sig och agerar. Den personen kan vara du.

Det här kan du göra om du är orolig

Som barn/ung person

  • Till BRIS kan man ringa om man vill prata med en vuxen. Samtalet syns inte på telefonräkningen. Telefon 116 111
  • Jourhavande kompis är en chattjour för barn och unga upp till 25 år som drivs av Röda Korsets Ungdomsförbund. Oavsett vem du är eller var du befinner dig så kan du chatta med oss. Hos oss är du anonym och de som svarar i chatten är också det. Vi är inga psykologer eller experter, bara andra unga människor som finns här för dig när du behöver det.

    Röda Korsets jourhavande kompis Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

  • UMO - Ungdomsmottagning på nätet, är en webbplats för alla som är mellan 13 och 25 år. På UMO kan man hitta svar på sina frågor eller om man har oro kring kroppen, sex, alkohol och droger, hälsa, relationer och mycket annat.

    UMO Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Som vän

  • Prata med en vuxen du känner dig trygg med. Det kan vara en förälder, ledare eller lärare.

Som vuxen

Kontaktuppgifter till socialtjänsten i Lysekils kommun

Mottagningsteamets telefon 0523-61 34 90 är öppen:
• Måndag till torsdag: 08.00-16.30
• Fredag: 08.00-15.30
• Dag före helgdag 08.00-12.00
• Övriga tider hänvisas till socialjouren Fyrbodals telefon 0522-69 74 44
Gäller det en person över 20 år så ska du vända dig till Kontaktcenter, 0523-61 30 00.