Meny
Ikon utropstecken

Invigning av Stenhuggarstigen

Närbild på ledmarkeringar på en stolpe. En blå kub med symbol för Kuststigen och en vit kub med symbol för Stenhuggarstigen.

I fredags invigdes Stenhuggarstigen! Vandringsleden, som är en del av Kuststigen, har skapats i samarbete mellan elever på kursen naturturism och byggprogrammet på Gullmarsgymnasiet, naturvårdslaget på fastighetsenheten och Stångenäs hembygdsförening. Invigningen var från början tänkt som en avslutning av kursen med guidning av eleverna för några få inbjudna, men många fler hade fått nys om invigningen. Det blev ett lyckat evenemang i strålande sol med cirka 50-60 deltagare.

Christian Wrangmo, teknisk chef på Lysekils kommun, var invigningstalare och sa att det här är ett bra exempel på ett uppdrag som är ett fysiskt projekt men även så mycket mer.

- Det här är inte bara en upprustning av en vandringsled utan även en samverkan mellan skola och föreningar. Tillsammans fyller vi den här platsen med intressant innehåll, för mig är det det som skapar attraktivitet.

Renáta Cihlàrovà, kommunekolog och samordnare för vandringsleder på Lysekils kommun, lyfte också det goda samarbetet med markägarna.

Även Marianne Johansson, ordförande i Stångenäs hembygdsförening, sade några ord och berättade om att projektet även är en del av Granitkusten, en ideell förening som arbetar för att vara kulturbärare av den bohuslänska graniten i konst, natur och kulturarv.

En man och en kvinna står bredvid en informationsskylt.

Naturvårdslaget har rustat upp stigen, till exempel målat ledmarkeringar på stenar, satt upp informationsskyltar och röjt så att det ska vara lätt att gå.

Sedan tog eleverna som går kursen naturturism på Gullmarsgymnasiet vid med sin guidning längs med stigen. De berättade om stenhuggeriets och stenhuggarnas historia i området och om flora och fauna.

Upprustningen och skyltningen av Stenhuggarstigen är en del i projektet med att kvalitetssäkra kommunens vandringsleder, vilket innebär att den är skyltad, man kan ta sig fram torrskodd, det finns bänkar att vila på längst med stigen, det finns grillplats och vindskydd för övernattning (som elever på byggprogrammet byggt) samt att det finns informationsskyltar som berättar om de naturvärden och kulturhistoriska värden som finns på platsen.

På sidan Vandringsleder kan du läsa mer om projektet.