Meny
Ikon utropstecken

Det är för närvarande störningar på vissa av kommunens e-tjänster. Felsökning pågår.

Nämndpolitiker bjöds in till matlagningskväll i skolköket

Gott humör i matlagningsgänget! Katarina Rosendahl, avdelningschef serviceavdelningen, Katarina Levenby, utbildningschef, Staffan Niemi, enhetschef inom måltidsenheten och Ricard Söderberg, ordförande socialnämnden.

Kan man göra maten på våra skolor och boenden mer klimatsmart och samtidigt lika god? Självklart! Det fick ett 15-tal politiker och förvaltningschefer lära sig mer om när de bjöds in till en matlagningskväll i Gullmarsskolan.

- För att lyckas med att ställa om till mer klimatsmarta måltider måste vi arbeta med frågan tillsammans, säger Måns Werner som är chef för samhällsbyggnadsförvaltningen och den som kom på idén med after work i skolköket.

Deltagare var presidierna för socialnämnden, utbildningsnämnden och samhällsbyggnadsnämnden samt förvaltningscheferna. Kvällen leddes av Staffan Niemi, enhetschef inom måltidsenheten, tillsammans med köksmästarna samt samordnare och verksamhetsutvecklare inom måltidsenheten.

God mat och viktiga diskussioner

Under kvällen fick deltagarna både laga och äta några av de vegetariska rätterna som serveras i skolorna och som är tillgängliga för äldreboenden. På menyn fanns bland annat ärt- & bön-panang med havreris, garam masala med kikärtor, cous-cous-schnitzel med paprikasås och rostad potatis och sojafärsjärpar. De fick även undersöka vilket co2-avtryck rätterna gör jämfört med liknande rätter som innehåller kött.

- Det har varit både lärorikt och väldigt trevligt, säger Christina Gustavsson, ordförande för utbildningsnämnden. Vi brukar ju träffas på olika möten, men det här ger en möjlighet att lära känna varandra bättre över gränserna och samtidigt diskutera ett viktigt ämne. Och det var väldigt gott också!

Marina Karlgren Jonsson, utbildningsnämnden, Christina Gustavsson, utbildningsnämnden, Måns Werner, samhällsbyggnadschef.

Philip Nordqvist, socialnämnden, Mikael Koivuhuhta, kock, Johan Lundh, socialchef.

Staffan Niemi visar att CO2-avtrycket för de vegetariska rätterna är väsentligt lägre än för rätter som baseras på kött.

Ricard Söderlund trivdes i köket!