Meny
Ikon utropstecken

Båtladdare invigda i södra och norra hamnen i Lysekil

I fredags invigdes en av västkustens första supersnabbladdare för fritidsbåtar vid Ångbåtsbryggan i Lysekil. Satsningen är en del i det EU-finansierade projektet go:LEIF där Lysekils kommun och Leva i Lysekil är deltagare. Samtidigt invigdes även laddstolpar i Norra hamnen.

På Ångbåtsbryggan kunde besökarna träffa representanter för projektet, som till exempel Lysekils kommun, Leva i Lysekil, Vattenfall InCharge, go:LEIF och Granitor. Efter att Leva i Lysekils vd Susanne Malm invigt snabbladdaren genom att klippa ett band kunde besökarna åka med elbåtar från X Shore. Även en Strana 23 och en Candela C8 fanns på plats under invigningen.

Det ska vara enkelt att ha elbåt

Lysekils kommuns hamnenhet fortsatte sedan till Norra Hamnen för att inviga laddstolparna som installerats på de nya bryggorna. Där svarade man på frågor om hur stolparna fungerade och besökarna kunde tävla om en fin termosmugg.

- Vi vill att det ska vara enkelt för alla att äga och använda en eldriven båt – även de som har fast båtplats i kommunen, säger Ellinor Jensen, hamnchef i Lysekils kommun. Därför installerar vi nu elstolpar med möjlighet att ladda elbåtar i våra kommunala hamnar, med start i Värbo i Grundsund, i Långevik och i Norra hamnen i Lysekil. Där kan alla med fast plats ladda och betala genom ett enkelt system. Det går inte lika fort som med snabbladdaren, men är en bra och ekonomisk lösning om man har en fast båtplats.

Lysekil förbereder sig för framtidens båtliv

Sverige och Norge har tillsammans över en miljon fossildrivna fritidsbåtar vars koldioxidutsläpp uppskattas till över 400 000 ton/år. Syftet med projektet go:LEIF är att skapa laddpunkter för elbåtar längs kusten från Göteborg till Agder i Norge. Tanken är att göra det enklare att välja elbåt och på så sätt påskynda den gröna omställningen av båtlivet.

Placeringen av snabbladdaren i Södra hamnen gör det enkelt för gästbåtar att lägga till, ladda båten på några timmar samtidigt som man passar på att besöka staden och proviantera. Stationen erbjuder även snabbladdare för bilar på Rosviks torg, vilket är ett bra komplement till kommunens befintliga laddstolpar med lägre effekt.

- Behovet av laddare för båt växer hela tiden, berättar Ellinor. Med Lysekils läge vid havet känns det naturligt att vi ska ligga i framkant inom det marina och genom laddinfrastruktur bereda möjlighet till grön omställning för fritidsbåtar. Det är också en möjlighet att stärka kommunens konkurrenskraft och skapa nya möjligheter för våra invånare, företag och besökare.

Projektpartner är: Agder fylkeskommune, Arendal kommune, Business Region Göteborg, Lydløs, Fyrbodals kommunalförbund, Göteborgsregionens Fritidshamnar AB (GREFAB), Göteborgsregionen, Innovatum Science Park, LEVA i Lysekil AB, RISE Research Institutes of Sweden och Universitetet i Sørøst-Norge. Projektet medfinansieras av: Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak