Meny
Ikon utropstecken

SMHI utfärdar orange varning under måndagen den 12 februari. Mer information

Upphandling i Lysekil på landets tio-i-topp-lista

Närbild på fyra personers händer när de gör tummen upp.

Vi är mycket stolta över att upphandling i Lysekils kommun placerar sig på plats 9 av 100 deltagande kommuner i servicemätningen Insikt 2023! Insikt är en undersökning via Sveriges Kommuner och Regioner som går ut till företagare och ideella föreningar som haft ett myndighetsärende hos kommunen.

Lysekils kommun arbetar ständigt med att förbättra den kommunala servicen, såväl till allmänhet som till näringsliv. Som ett verktyg i verksamheternas utvecklingsarbete har kommuen valt att använda servicemätningen Insikt.

– Vi är glada att vi ser förbättringar både på det totala resultatet och de flesta områdena, i synnerhet Upphandling. Ett av våra fyra utvecklingsmål är att erbjuda ett gott företagsklimat där det finns bra förutsättningar att starta, driva och utveckla sitt företag. Det pågår ett gemensamt arbete, både internt och med våra företagsorganisationer, i syfte att tillsammans skapa just det där goda klimatet. Resultatet i mätningen kan ses som ett kvitto att vi är på rätt väg, säger Karolina Samuelsson, kommundirektör i Lysekils kommun.

Mätningarna i undersökningen görs inom följande områden: brandskydd, bygglov, markupplåtelse, miljö- och hälsoskydd, livsmedelskontroll, serveringstillstånd och upphandling.

Undersökningen möjliggör även jämförelser över tid och med andra kommuner. En kommun kan välja att mäta några av områdena eller samtliga. 100 kommuner har valt att mäta området upphandling.

Upphandling i topp

Lysekils kommun placerar sig på plats nio av 100 deltagande kommuner, med ett NUI, ”nöjd-upphandlings-index”, på 74 jämfört med rikets snitt på 65. Högst betyg får upphandling för bemötande, 85, samt tillgänglighet, 80.

Totalt sett placerar sig Lysekils kommun på plats 152 av 198 kommuner i mätningen för år 2023. Jämfört med föregående år ökar NKI, ”nöjd-kund-index”, med två poäng till 72. Snittet i landets kommuner är 75.

Av fyra redovisade myndighetsområden har tre ökat i värde, den högsta ökningen står mark för som ökar från 69 till 78 i NKI. Både bygg och livsmedel ökar med fyra i värde. Miljö minskar sin NKI från 70 till 56 vilket räknas som ett lågt betyg.

Bland delområdena får bemötande högst betyg med 78 och effektivitet lägst med 71.

Mer om servicemätningen Insikt hittar du på Sveriges Kommuner och Regioners webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.