Meny
Ikon utropstecken

SMHI utfärdar orange varning under måndagen den 12 februari. Mer information

Vi hyllar kommunens eldsjälar och duktiga idrottare!

Nu står det klart vilka som tar emot Lysekils kommuns kulturpris samt utmärkelse för förtjänstfull föreningsledare och bra idrottsprestation. Priset delas ut i samband med firandet av nationaldagen.

– Utnämningarna är viktiga för att stimulera och hylla kulturen och idrotten inom kommunen. Det är också viktigt för oss att uppmärksamma det ideella engagemanget och det värde det ger för kommunen, allmänhet, barn och unga, säger Christina Gustavsson, utbildningsnämndens ordförande.

Kulturstipendium 2024

Malin Westfelt

Motivering: För sitt konstprojekt med att förgylla och gestalta ett vardagligt föremål, grytlappen, i konstform. Med denna symbolism är projektet tänkt att uppmärksamma och hylla det obetalda arbete som kvinnor gör i hemmet och samtidigt peka på den existerande ojämlikheten mellan kvinnor och män i detta avseende.

Kulturpris 2024

Glenn ”Glicko” Andersson

Motivering: För sitt stora och engagerade arbete med att dokumentera nutida och kulturhistoriska händelser i Lysekil med omnejd. Hans blogg har oerhört många läsare, inte enbart från närområdet utan från hela Sverige. Händer det något i Lysekil är han alltid där och dokumenterar. Den dokumentation som återfinns i hans blogg kommer utan minsta tvekan vara en rik källa för framtida lokalhistoriska forskare. En del av dessa betraktelser återges i hans läsvärda bok om Lysekil och Skaftö. ”Glicko” är därtill mannen bakom minnesstenen till den tragiska händelsen med ”Skandinavian Star” och den första lysekilsbon med egen snaps på systemet.

Bra idrottsprestation 2023

Arvid Andreasson, Alingsås HK

Motivering: Arvid är 17 år och har redan hunnit göra sig ett namn i handbollssverige. Under nuvarande säsong har det inneburit uttagningar i ungdomslandslag, seniordebut i Handbollsligan samt att han uppmärksammats i Sportbladet som en av landets största handbollstalanger födda 2005-2006. Hans prestationer förtjänar verkligen att uppmärksammas. Lysekils lilla handbollsförening visar gång på gång att här föds stora talanger. Arvid är en inspirationskälla och förebild för våra barn och ungdomar i Lysekils kommun.

Förtjänstfull föreningsledare 2023

Thomas Sernemo, Mattias Book och Anna Book som tränar Lysekils AIK, Flickor födda 08, 09, 10

Motivering: För deras genuina engagemang och driv för tjejerna i laget. Genom en alltigenom positiv attityd till träning och match och en avslappnad inställning till tjejernas prestationer har de skapat ett lag med stark sammanhållning och där tjejerna verkligen ser fram emot varje nytt träningstillfälle med laget. De föregår även med gott exempel och är tydliga i hur man som förälder bör agera gentemot ledare, domare, spelare och andra föräldrar för att tillsammans skapa en god idrottsmiljö.