Meny
Ikon utropstecken

SMHI utfärdar orange varning under måndagen den 12 februari. Mer information

Starkare, hållbar och attraktiv landsbygd

Lysekils kommun hälsades välkomna till SIRR-projektet under det senaste lokala mötet som hölls på Kristineberg Center.

Lysekils kommun har fått möjlighet att delta i EU-projektet SIRR – Sustainability, Innovation and Resilience in Rural Areas. Projektet sträcker sig fram till hösten 2027 och ska underlätta en hållbar och innovativ omställning av landsbygden.

När städer växer och yngre generationer söker sig dit, står mindre kust- och landsbygdsområden inför stora utmaningar. Syftet med SIRR-projektet är att få en starkare, hållbar och attraktiv landsbygd med en större potential att dra nytta av lokalt ledd innovation. Genom projektet ska samverkan och engagemang från företag, offentlig sektor, akademi och civilsamhället bidra till en mer attraktiv plats att bosätta sig och arbeta på, och på så sätt stötta hållbar och innovativ näringslivsutveckling. Mottot är: ”No place nor person left behind” i den gröna omställningen.

Partners från fyra länder

I projektet ingår svenska, danska, franska och tyska partners. Deltagare från Sverige är Sotenäs kommun, som också är projektledare för SIRR, Lysekils kommun, Högskolan Väst samt Holohouse (tidigare Miljöbron).

- Vi är väldigt glada över att få vara en del av SIRR-projektet, säger Anne Bergeld Gunnäs som är maritim verksamhetsutvecklare i Lysekils kommun och lokal projektledare. Vi står inför en stor grön omställning av hela samhället. Genom detta projekt kommer vi att få värdefull kunskap och möjlighet att undersöka vad omställningen innebär för oss och hur vi som kommun både kan stödja denna resa och dra nytta av den. Vi ser också fram emot ett ökat samarbete med vår grannkommun i dessa frågor.

Läs mer om SIRR-projektet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.