Den 2 april ägde ett lokalt ”Draknäste” rum på vuxenutbildningen i Lysekil. Konceptet påminner om TV-programmet Draknästet som går ut på att entreprenörer presenterar sin affärsidé och söker investering inför en grupp investerare och riskkapitalister, som kallas drakar.
Drakarna på bild från vänster
Bengt-Olof Elfström, Tidigare teknisk chef på Volvo flygmotor och expert på produktutveckling.
Maria Johansson, Verksamhetsutvecklare VUX, utbildad byggnadsingenjör med bakgrund som lärare.
Richard Andréasson, Lärare i ekonomi/juridik på VUX, tidigare konsult inom management/projektledning och affärsjuridik med bakgrund inom både små och stora företag
Roland Laurent, VD Alterasolis AB i Lysekil, tidigare uppdrag i näringslivet såsom försäljningschef i industribolag och VD både i Sverige och utomlands.
Linda Nordqvist, Grundare av Klädje på Kungsgatan. Van entreprenör med bakgrund inom frisörbranschen.
Initiativtagaren Richard Andréasson, yrkeslärare inom ekonomi och juridik, hade samlat drakar från det lokala näringslivet i syfte att handleda och samverka med elever som läser programmet Ekonomi och Företagande på VUX. Utbildningen är delvis inriktad mot egenföretagande och genom samverkan med näringslivet får eleverna viktiga meningsutbyten, kunskaper och framför allt inblick i företagande.
-Detta är en ”hands-on” uppgift som jag tror ger eleverna betydligt mer kunskaper och färdigheter än traditionell salsundervisning med prov eller uppsatsskrivning, säger Richard Andréasson. Det är även väldigt roligt att flera av eleverna har planer på att ta med sina idéer vidare ut i verkligheten.
Fyra företag ”pitchade” sina företagsidéer inför drakarna, som efteråt fick kommentera affärsidéerna utifrån sina egna erfarenheter i yrkeslivet. En pitch kan liknas vid en presentation fast med ett övertygande syfte. Drakarna var väldigt engagerade och det uppstod förslag och tankar på hur idéerna kunde utvecklas vidare. Eleverna fick även beröm för företagens starka sidor som redan fanns.
Först ut var företaget Crumbs & Events som består av Theodora och Jannike. De vill bedriva en caféverksamhet i modern tappning med olika events som man som enskild eller i grupp kan anmäla sig till. Det ska vara ett ställe med en härlig ”vibe” där folk vill hänga och plugga samt att det ska finnas tillgång till nyttiga alternativ i form av frukost eller brunch under hela dagen.
-Det var nervöst att stå här ensam då Jannike är sjuk idag, säger Theodora.
Bakom Kajjax AB står Sandra, Sofia, Sara och Jens. De har skapat en app som ska främja en mer hälsosam livsstil eftersom det är många människor som har blivit alltmer stillasittande, vilket medför en ökad ohälsa. På sikt hoppas eleverna att förverkliga sin idé och bli ledande inom området.