Meny
Ikon utropstecken

SMHI utfärdar orange varning under måndagen den 12 februari. Mer information

Festlig invigning av den nya passagerarfärjan Elise

Tal, dop, jungfrutur, snittar, flaggspel och väldigt nöjda redare. Idag invigdes Elise, den nya elfärjan som ska gå mellan Skaftö och Lysekil.

Annika Kristensson, vd på Gunnars båtturer, tillsammans med gudmor Elise.

Ett hundratal gäster samlades den 1 mars på Anderssons kaj för att hälsa den nya passagerarfärjan välkommen. Annika Kristensson, vd på Gunnars båtturer som äger Elise, var strålande glad för att äntligen kunna presentera färjan, och väldigt nöjd med samarbetet med både Västtrafik och Lysekils kommun.

Ett kliv in i framtiden

Ingela Olsson, vd för branschorganisationen Skärgårdsredarna, gratulerade till det kliv som nu tagits in i framtiden och konstaterade att det inte alltid är lätt att göra rätt när man utvecklar ny teknik där lagar och regler ibland inte hängt med. Frida Antonsson från Västtrafik berättade att Elise är den fjärde elfärjan som drivs i deras regi, och att de är mycket uppskattade av både människor och miljö.

Ellinor Jensson, hamnchef Lysekils kommun.

En viktig nerv och mötesplats

Lysekils hamnchef Ellinor Jenssen talade om färjans betydelse, att det inte bara är ett transportmedel – det är en viktig nerv för hela kommunen som binder ihop två delar som är åtskilda. Det är också en plats för social gemenskap, där man kan byta några ord med en bekant, och där varje generation har sin färja som är förknippad med många minnen. De som är födda på 40- och 50-talet åkte med Neptun och Munken från Grundsund och Stockevik eller Wally och Ran från Fiskebäckskil. Från 60-talet fram till 1991, när Carl Wilhelmsson kom, kunde man åka med bilfärjorna Gullmarsfärjan 1 och 2, som lade till där Pråmen ligger idag.

Gudmor Elise döpte Elise

Efter talen fick gudmor Elise, 7 år och barnbarn i Gunnars båtturer-familjen, döpa färjan genom att krossa en flaska mot väggen i fören. Därefter hälsades gästerna välkomna ombord för en jungfrutur till Skaftö och tillbaka.

Allmänheten kunde besöka Elise under eftermiddagen och bjöds på glassbåt.