Meny
Ikon utropstecken

SMHI utfärdar orange varning under måndagen den 12 februari. Mer information

Vill du göra en insats för demokratin?

Den 9 juni är det val till Europaparlamentet och Lysekils kommun söker nu röstmottagare till valdagen. Som röstmottagare är du med och gör en värdefull insats för demokratin.

Vi söker dig som vill arbeta som röstmottagare på valdagen den 9 juni - ett ansvarsfullt myndighetsuppdrag som bidrar till grunden i den svenska demokratin.

Anmäl dig som röstmottagare

För att söka måste du ha fyllt 18 år senast valdagen. Du ska vara noggrann, kunna prata och läsa svenska obehindrat. Det är meriterande om du kan fler språk än svenska.

Vad händer när du skickat in en intressanmälan?

Om du anmäler ditt intresse att arbeta som röstmottagare kommer valnämndens kansli att höra av sig till dig närmare valet för att bekräfta din intresseanmälan samt bjuda in till utbildning, Din intresseanmälan är inte bindande och du förbinder dig inte på något sätt genom att skicka in en intresseanmälan.

Att arbeta som röstmottagare

Röstmottagarens uppgift är att ta emot röster och pricka av de som har röstat på en lista, hålla god ordning i röstningslokalen och i kön, se till att det finns valsedlar och valkuvert utlagda och lotsa de väljare som inte vet hur det går till att rösta.

Du ansvarar för att valet genomförs på ett korrekt, tryggt och säkert sätt. Du ska vara stresstålig, noggrann och ha en god känsla för service och bemötande. Arbetet är ett teamarbete och du måste gilla att jobba nära och tillsammans med andra. Det betyder att du måste vara flexibel och ha god samarbetsförmåga.

3 röster om att vara röstmottagare - film från Valmyndigheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ersättning och utbildning

Som ersättning för genomfört arbete får du ett skattepliktigt arvode. Alla röstmottagare genomgår en obligatorisk utbildning, såväl nya röstmottagare som de som arbetat i tidigare val.

Kontakt

Har du frågor eller funderingar kan du höra av dig via e-post till val@lysekil.se