Meny
Ikon utropstecken

Det är för närvarande störningar på vissa av kommunens e-tjänster. Felsökning pågår.

Två år efter kriget bröt ut i Ukraina -
varmt välkomnande gav en bra start

När kriget i Ukraina bröt ut 24/2 2022 lämnade Kateryna Rozenko landet och tog sig till vänner i Lysekil. Några dagar senare tog kommunen emot ett hundratal flyktingar från hennes hemland, och Kateryna erbjöd hjälp med att tolka. Sedan dess har hon varit ett viktigt stöd för sina landsmän.

Efter bara någon månad anställdes Kateryna som samhällsguide med uppgift att hjälpa sina landsmän att få en bra start. Många ville ha hjälp att söka jobb, men det kunde också handla om vardagsfrågor, som att fylla i ett dokument eller kontakta en myndighet. En del äldre behövde träffa en doktor, och barnen skulle börja skolan.

Samhällsguide och språkstöd

Kateryna arbetar fortfarande som samhällsguide i kommunen, fortfarande till största del med ukrainare. Genom ett EU-projekt kan kommunen erbjuda svenskundervisning, så kallad SFA, och då är hon även med som språkstöd på lektioner för att förklara på modersmålet när engelskan inte fungerar.

- Vi har kontor vid Badhusberget, berättar hon, där flest ukrainare är anvisade lägenhet. Det är enkelt att komma hit och vi hjälper dem att lösa problemet direkt. Det gör deras liv lättare och tryggare. Igår var en person orolig för att hon inte fått en faktura, och jag kunde ringa och reda ut det. Det här stödet finns inte i alla kommuner, de får ett boende men ingen hjälp i samhället.

Många känner att de fått en bra start i Sverige

Idag bor cirka 90 personer från Ukraina i lägenheter som anvisats av migrationsverket. Det finns ytterligare ungefär 150 personer som bor i eget boende, men som kommunen inte har något ansvar för. Av dem arbetar de flesta på olika företag.

Av de personer som fått en anvisad bostad har flertalet i åldern 30-45 år arbete, flera med tillsvidareanställningar. Ett trettiotal är barn, och en del är pensionärer. Många som hade säsongsarbete förra året kommer att fortsätta med det även i sommar.

- Tiden har gått så fort! Men det känns bra att bo här, svenskarna är så snälla! Alla är så hjälpsamma, och om det är någon svår situation finns det alltid någon att fråga. Många från Ukraina känner att de fått en bra start i Sverige och att de är välkomna. Det känns mycket lättare än för två år sedan, de känner staden och många nya människor, och är mycket gladare än förut. En del har bestämt sig för att stanna och tänker längre framåt. De satsar på att studera svenska och på att utvärdera och komplettera den utbildning de fick i Ukraina så den blir kompatibel till den svenska arbetsmarknaden.