Meny
Ikon utropstecken

Planerat underhåll på kommunens e-tjänster - störningar kan förekomma. Mer information

Samernas nationaldag 6 februari

Samernas flagga som vajar i vinden

Idag den 6 februari firas samernas nationaldag för att hedra minnet av det första samiska landsmötet som hölls i Trondheim den 6 februari 1917.

Den samiska flaggan, formgiven av Astrid Båhl från Skibotn i Norge, antogs vid samekonferensen i Åre den 15 augusti 1986. Cirkeln på flaggan symboliserar både månen och solen, månringen är blå och solringen är röd. Flaggans färger blå, röd, grön och gul, kommer från den traditionella samiska dräkten, kolten.

Samer är idag erkända som ett urfolk och en av de nationella minoriteterna i Sverige och har därmed rätt att bevara sin kultur. Urfolks rättigheter är mänskliga rättigheter men trots det är kampen för samers rättigheter långt ifrån över. Som många andra minoritetsgrupper i samhället möts samer av rasism, diskriminering och hot.

Idag är en dag för reflektion och eftertanke, samtal om alla människors lika värde, demokrati och mänskliga rättigheter.

Läs mer om hur vi kan göra för att motverka fördomar och hat:

Uppmärksammandet av dagen är en del av Lysekils kommuns arbete med nationella minoriteter. Förutom information i våra kanaler hissas även den samiska flaggan vid kommunhuset.