Meny
Ikon utropstecken

Det är för närvarande störningar på vissa av kommunens e-tjänster. Felsökning pågår.

Lär känna: Emma Karlsson - undersköterska på särskilt boende

Emma Karlsson är undersköterska på Skärgårdshemmet, ett av våra tre särskilda boenden i kommunen. På särskilt boende finns somatiska enheter, för den som främst har fysiska hinder för att klara vardagen, och demensenheter för den som har demens.

Berätta om ditt jobb!

Vi jobbar med alla delar av de äldres liv så att de ska få en så fungerande vardag som möjligt. Det handlar om hygien, mat, mediciner, men den största biten är faktiskt det sociala. Man ser på film tillsammans, lyssnar på musik, pusslar och pysslar. Och fikar mycket! Vi har ju också en del välfärdsteknik att använda vid aktiviteter, som Yetitablet (en interaktiv aktivitetsskärm). Många av de boende tycker om att titta på filmer, gärna från närområdet. Jobbet på en demensenhet handlar om att få dagen att flyta på så lugnt som möjligt. För mycket stimulans blir stressande för de som bor här.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Det roligaste med jobbet är att samtala med de äldre, det blir många roliga möten. På en demensenhet vet man aldrig vad som händer, det är lite utmanande och roligt. Man behöver vara lite detektiv, se vad som funkar för stunden och bemöta de boende i alla situationer de befinner sig i.

En undersköterska på särskilt boende har en massa olika yrken. Förutom uppgifterna som undersköterska utför man delegerade uppgifter från sjuksköterska och fysioterapeut, man är lite serveringspersonal och fastighetsskötare. Och sångerska, ibland!

Finns det någon särskild egenskap som är bra att ha, när man jobbar som undersköterska?

Man behöver vara omhändertagande, social och gilla att jobba med människor. Men annars är vi väldigt olika, vi som jobbar här.

Hur kom det sig att du började jobba som undersköterska?

Jag läste ekonomisk linje på gymnasiet och tänkte aldrig att jag skulle jobba med äldre, som min mamma gjorde. Men så hamnade jag där, på första sommarjobbet och så blev jag kvar. Sen utbildade jag mig till undersköterska. Anledningen till att jag blev kvar är att det är det bästa jobbet man kan ha. Jag har underbara kollegor, vi har bra chefer och fungerande rutiner. Det är otroligt roligt, man kommer inte härifrån! När man har en bra organisation i ryggen, är det mycket mer lättjobbat.

Vi behöver få fler ungdomar att välja yrket, få dem att förstå hur varierande och roligt det är. Tänk att man får gå till jobbet och samtala, fika och mysa. Och alla historier man får höra om människors uppväxt och liv!

Kom och jobba med oss i sommar!

Är du intresserad av sommarvikariat inom LSS, socialpsykiatri eller äldreomsorg? Här finns en annons: Sommarvikarier inom vård- och omsorg, LSS och personlig assistans 2024 (lysekil.se) Länk till annan webbplats.