Meny
Ikon utropstecken

Det är för närvarande störningar på vissa av kommunens e-tjänster. Felsökning pågår.

Cykla året om!

Åker cykeln in i förrådet samtidigt som klockan ställs om till vintertid? Dags att tänka om! Lysekils kommun är med i Västtrafiks projekt Vintercyklist med målet att visa att cykeln är ett bekvämt och effektivt transportmedel under hela året.

I Lysekils kommun har tio cyklister ansökt och blivit utvalda till årets omgång av vintercyklist. Förutom att få chansen att testa på vintercykling så får vintercyklisten dubbdäck, däckbyte från sommardäck till vinterdäck och en snygg reflexväst. I utbyte åtar sig vintercyklisten att cykla minst tre dagar i veckan under perioden 1 december till 1 mars och rapportera hur vintercykling i Lysekils kommun fungerar.

Deltar för första gången

I år är första året som Lysekils kommun deltar, men flera kommuner har varit med sedan projektet startades för åtta år sedan. Projektet är en del i Lysekils kommuns arbete med hållbart resande och den nya cykelplanen som antogs 2022. Under förra omgången av projektet vintercyklist blev den sammanlagda sträckan som vintercyklisterna cyklade lika lång som fyra varv runt jorden. De flesta vintercyklister hade tagit bilen om de inte deltog i projektet vilket visar på en besparing av 30 000 ton koldioxidutsläpp.

Hälsa och miljö motiverar

Deltagarnas motiv för att delta varierar, här är några av dem:

”För att jag har aktivt valt att inte ha en bil då jag vill tänka på min hälsa och cykla istället. Med 7km till mitt jobb och 7km hem så får jag en bra grund tycker jag.”

”Har bestämt oss för att endast ha en bil ska därför försöka cykla även på vintern.”

”För att kunna utöka dagarna jag cyklar till och från jobbet. Det skulle göra min vardag lättare då det går snabbare att ta sig fram på cykel.”

”Cyklar övriga året och vill fortsätta med det oavsett väder. Alla vinner på det, både jag och miljön.”

”Jag tycker att cykel är den bästa formen av transportmedel till och från jobbet, sommar som vinter.”

Planer för utbyggnad av cykelvägar

Lysekils kommun har en ny cykelplan som antogs 2022 som beskriver kommande planer för utbyggnad av cykelväg.
- I takt med att cykelbanorna byggs ut vill vi också göra cyklingen mer attraktiv och öka intresset för cykling, säger kommunens miljö- och klimatstrateg Linnea Lämås. Det finns många korta sträckor där det redan är möjligt att välja cykeln i stället i stället för bilen. Vi hoppas att de som kan utnyttjar den möjligheten och tar del av de fördelar som cykling ger som friskluft, motion och ett smidigt sätt att transportera sig,

Många kommuner deltar

Kommuner som är med i år är Borås, Falköping, Kungsbacka, Kungälv, Lerum, Lysekil, Mellerud, Skövde, Stenungsund, Varberg, Åmål, Öckerö. Nu hejar vi på årets vintercyklister och hoppas att vi är fler som blir inspirerade att resa hållbart året om!

Mer information

Lysekils kommuns cykelplan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Vintercyklist | Västtrafik Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.